Mısır’da idam edilen 9 kişinin cenazeleri teslim edildi

İhvan üyesi 9 kişi 2015’te Başsavcı Hişam Bereket’in bomba yüklü araçla öldürülmesine ilişkin davada yargılanıyordu

Cenazeler Kahire'deki Ebu Bekir Sıddık Camii'nden kaldırıldı

Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı’ndan yapılan açıklamada, dün (20 Şubat Çarşamba) sabah saatlerinde idam edilen 9 İhvan üyesinden Ahmed ed-Decevi ve Mahmud el-Ahmedi’nin cenazelerinin defnedildiği belirtildi.

Mısır yönetimi kalan 7 kişinin cenazelerinin daha sonra teslim edileceğini açıkladı.

 

 

Uluslararası Af Örgütü Kuzey Afrika Temsilcisi Necya Buneim, “Mısır’da 9 gencin idam edilmesi yaşam hakkının bariz bir ihlalidir” dedi. 

Başsavcı suikastının sorumlularının cezayı hak ettiğini söyleyen Buneim, “Ancak bunun yanında işkence iddialarıyla yargılanan kişilerin bu şekilde idam edilmesinin adaletle hiçbir bağı yoktur” ifadelerini kullandı ve uluslararası kamuoyunu işkence iddialarını araştırmaya davet etti.

Öte yandan Mısır Ulusal Cephesi İnsan Hakları Meclisi, İhvan'ın internet sitesinde de yayınlanan açıklamasında, Birleşmiş Milletler’den konuyla ilgili soruşturma talebinde bulunduklarını açıkladı.

 

 

Hişam Bereket suikastı

Başsavcı Hişam Bereket 29 Haziran 2015 tarihinde Kahire'deki evinin yakınında bulunan konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda öldürüldü.

Mısır Hükümeti, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nı, Filistin’deki İslami Diriliş Hareketi’nin (Hamas) yardımıyla Mısır’ın en yüksek yargı üyesine suikast yapmakla suçladı. Müslüman Kardeşler ve Hamas saldırıyla bir bağlantılarının olmadığını açıkladı.

Kahire Ceza Mahkemesi, 2017 yılının Temmuz ayında 13’ü gıyabi olmak üzere 28 kişi hakkında idam kararı vermişti. Tutuklu bulunanlar Yargıtay’a getirilirken, firarilerin temyizlerinin ancak teslim edilmeleri veya tutuklanmaları sonrasında değerlendirilmesi kararlaştırıldı. 

Mısır’daki en yüksek mahkeme olan ve son kararları veren Yargıtay, geçtiğimiz Kasım ayında davadaki 9 kişinin idamını onarken, beş kişinin idam cezasını müebbet hapse indirdi.

Mahkeme mahkumlara cinayet, yasadışı ateşli silah bulundurma ve patlayıcı bombaların satın alınması ve üretimi suçlamalarını yöneltti.

3 Temmuz 2013’te Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin protestoların ardından devrilmesinden sonra başsavcı olarak atanan Hişam Bereket, binlerce kişiyi yargıya sevk etti. Yüzlerce kişi terör eylemlerine karışma suçundan mahkum edildikten sonra ölüm cezasına çarptırıldı.

 

 

Hişam Bereket'in kızı: Hesabımı ele geçirdiler

Facebook üzerinden açıklama yapan Hişam Bereket’in kızı Merve Bereket, hesabının ele geçirilerek kendi adına “idamlar durdurulsun, babamı o masum insanlar öldürmedi” şeklinde yazı yayınlandığını söyledi. 

Bereket, “Maalesef hesabım ele geçirildi ve hakkımda yalan ifadeler yayınlandı. Çok şükür elleri Şehit Hişam Bereket’e kadar uzanan teröristlerin idamı gerçekleşti. Teröristler sadece insan öldürmekle kalmıyor. Türkiye’ye oturan üyelerden biri, idamın gerçekleştirdiği saatlerde hesabımı ele geçirdi” açıklamasını yaptı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU