İBB Bilim Kurulu: Salgınla mücadelede İstanbul, tüm Türkiye’den ayrı biçimde ele alınmalıdır

İBB’nin daveti üzerine oluşturulan Bilim Kurulu, İstanbul’da koronavirüsle mücadele için 8 maddelik bir öneri listesi yayınladı

Fotoğraf: AFP

Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen İstanbul’da, hastalıkla mücadele için İBB’nin daveti üzerine oluşturulan İBB Bilim Kurulu bir açıklama yayınladı.

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklarla sivil toplum kuruluşlarını da bu kurula katılmaya davet eden İBB Bilim Kurulu açıklamasında, İstanbul’daki salgınla mücadeleyle ilgili önerilerde bulundu.
 

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 hastalığı, ülkemizin nüfus ve nüfus yoğunluğu açısından en yüksek ili olan İstanbul’da, en ağır etkisiyle kendini göstermektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından “vaka” olarak kabul edilen hastaların yüzde 60’ının İstanbul’da olduğu görülmektedir.

Bu olağanüstü yüksek oran bile, tek başına İstanbul’un, tüm Türkiye’den ayrı biçimde ele alınması ve kente özgün koruma, kontrol stratejilerinin oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır.


Kurulun açıklamasında, “İBB yöneticileri ile düzenli toplanarak, İstanbul özelinde sorunları birlikte değerlendirmekte, öneriler hazırlamakta, İBB hizmetleri çerçevesinde yapılabilecek olanları ivedilikle uygulamaya geçirmek üzere tavsiyelerde bulunmaktadır” denildi.

Salgınla mücadelede etkin sonuç alınabilmesi için tüm bakanlıkların, ilgili kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesinin gerektiği vurgulanan açıklamada, “İBB Bilim Kurulu, tüm kurumlara olan davetini yinelemektedir. Bu ülkede birlikte yaşayan bireyler, siyasi düşüncelerinden bağımsız olarak, bu hastalıktan etkilenme riski ile karşı karşıyadır. Salgın, hastalık riskinde insanları birleştirmektedir” denildi.

Salgınla mücadele için 8 maddelik bir öneri listesi de yayınlayan kurul açıklamasında şunları kaydetti:

1) Alternatif tedavi merkezleri kurulmalı; bu merkezlerin yanı sıra, izolasyonun sağlanması için spor ve benzeri geniş alanlı salonlardan izolasyon birimleri olarak yararlanılmalıdır.

2) Termal kameralarla tespit edilen şüpheli vakaların hızla muayenesi ve testleri yapılarak izolasyonu sağlanmalıdır.

3) Çalışmak zorunda olan tesislerde belirli aralıklarla tedbir önlemlerinin (test dahil) alınmasına ilişkin kontrol mekanizmaları harekete geçirilmelidir.

4) Pandemi hastanelerinde ihtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanların sağlanması ve dağıtımı için ek önlemler alınmalıdır. 

5) Halkın moral ve motivasyonunu yüksek tutmak ve ‘’evde kal’’ çağrısını güçlendirmek adına, çeşitli projeler üretilmelidir.

6) Test sayısı artırılarak filyasyona hız verilmelidir.

7) Sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önleyici eylem planlarının ortaya konulmasına çalışılmalıdır. (Kişisel koruyucu ekipman, konaklama vb. )

8) Salgın yayılım hızının engellenmesine ilişkin her türlü kapanma tedbirlerine başvurulması gerekmektedir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU