İsveç ölüm vakalarındaki artışa rağmen koronavirüse karşı tecrit kararı almamakta ısrarlı

Finlandiya komşusunda yeterli test yapılmadığı endişesiyle sınır kontrollerini sıklaştırdı

İsveç'teki eğlence mekanları hizmet vermeye devam etti, 26 Mart 2020 (Reuters)

Ülkedeki ölü sayısının bir günde neredeyse yüzde 20 artarak 477'ye çıkmasının ardından İsveç koronavirüs sebebiyle tecrit uygulanması yönünde artan baskıyla karşı karşıya.

Hükümet şimdiye kadar barları, restoranları, ofisleri ve okulları kapatma çağrıları karşısında direndi. 50 kişilik toplanmalara da hala izin veriliyor.

Bu, Birleşik Krallık'ta (BK) ölü sayısının 335'e yükselmesiyle Boris Johnson'ın tecriti duyurduğu 23 Mart'tan önce BK'nin benimsediği tutumla aynı.

Öte yandan İsveç, "sürü bağışıklığı" terimini kullanmaktan kaçındı.

Pazartesi günü İsveç Halk Sağlığı Ajansı (ya da Folkhälsomyndigheten) 76 yeni ölüm duyurdu. Bu, ülkede şimdiye kadarki en büyük günlük artış oldu.

Ajans ayrıca günlük yeni vaka sayısının azaldığını iddia etti. Pazartesi günü 86 yeni vaka bildirilirken, cuma günü bildirilen vaka sayısı 601 olmuştu. Doğrulanan toplam vaka sayısı ise 7 bin 206'ya ulaştı, bunların üç binden fazlası Stockholm'de bulunuyor.

İsveç 31 Mart'tan önceki hafta sadece 12 bin 300 kişiyi test etti. İskandinav ülkesinin 10 milyonluk çok daha küçük bir nüfusu olmasına rağmen bu rakam haftada 300 bin testin yapıldığı Almanya'dan ve 70 bin testin yapıldığı BK'den çok daha az.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum komşu Finlandiya'da endişeye yol açtı. Salı günü, sınır kontrollerinin ülkeye girişleri 13 Mayıs'a kadar sadece en gerekli işçilerle sınırlandıracak şekilde sıkılaştırıldığı duyuruldu. Finlandiya'da yaşayan yüzlerce sağlık çalışanı her gün kuzeydeki İsveç sınırını aşıyor.

Hükümet, "Finlandiya İsveç'in sağlık personeline daha iyi korunma talimatı vermesini ve bu gruplara yönelik testleri artırmasını zaruri buluyor" açıklamasını yaptı.

İsveç hükümeti de parlamentodan üç aylığına (havaalanlarını ve tren istasyonlarını kapatma hakkını da kapsayacak şekilde) daha geniş yürütme yetkisi isteyeceğini belirtti. Bu konuda bir oylamanın ne zaman yapılacağıysa henüz belli değil.

Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren yaptığı açıklamada ,"İsveç ve Avrupa'da durumun ne kadar hızlı değişebileceğinin farkındayız ve şartlar gerektirirse hızla yanıt verebilmek için daha fazla olanağa ihtiyaç olduğunu görüyoruz" dedi.

Öte yandan hükümet aynı zamanda yurt içindeki hava yolu taşımacılığını İsveç'in kuzeyine ve Gotland adasına giden 8 rotayı işletecek şekilde açık tutacağını belirtti.

Başbakan Stefan Löfven İsveçlilerin "yetişkin gibi davranacağına" ve sosyal mesafe yönergelerine uyacağına güvendiğini söylerken hükümet için çalışan epidemiyolog Anders Tegnell "tecrit meselesine epey şüpheyle baktığını" dile getirdi.

Fakat geçen hafta iki binden fazla doktor, bilim insanı ve profesörün imzaladığı bir dilekçe, İsveç hükümetini kısıtlamaları sıkılaştırmaya ve katı sınırlama tedbirleri almaya çağırdı.

Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden Profesör Cecilia Soderberg-Naucler “Yeterince test yapmıyoruz, takip etmiyoruz, yeterince tecrit etmiyoruz. Virüsün serbest kalmasına izin veriyoruz" dedi: “Bizi felakete sürüklüyorlar.”

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

DAHA FAZLA HABER OKU