"Film sinemada izlenir..." Netflix tartışması Türkiye ve BAFTA'nın ardından şimdi de Oscar’da

Bu yıl Oscar ödülleri ilklere sahne olacak. 25 Şubat Pazar gecesi ilk kez resmi sunucusu olmadan düzenlenecek törende tartışmaların odak noktasında Netflix yapımı Roma filmi var

Israrlara rağmen Netflix’in izlenme oranını açıklamadığı Roma, şimdiden yılın en çok tartışılan filmi. 2018 Netflix yapımı Roma’da, 1970’lerin başında Meksika’nın başkenti Mexico City’de orta sınıf bir ailenin yaşamından kesit izleyicilere aktarılıyor.
 

Oscar ödüllü yönetmen ve senarist Alfonso Cuaron’un filmi Roma bu yıl 91.’si düzenlenen törende “en iyi film” seçilirse yabancı dildeki bir yapım ilk kez bu ödülün sahibi olacak. Aynı zamanda dijital bir platform için çekilen bir film ilk kez Oscar ödülünü kazanacak.

Emmy mi Oscar mı?

Bu durum halihazırda süren tartışmaları da alevlendirecek. Netflix için çekilen film, ABD’deki sinema salonlarında gösterime sunulmadı. Bu nedenle sinema çevrelerinde Roma’nın Oscar yerine Emmy ödüllerine aday olması gerektiği düşüncesini seslendirenler oldu. Oscar ödüllerinin sinemaya, Emmy’nin ise televizyon yapımlarına verilmesi sebebiyle Roma’nın asıl yerinin Emmy olduğunu düşünenler çoğunlukta.

Dijital dönüşüme Roma etkisi

Dijital dönüşüm pek çok alanda olduğu gibi sinema sektöründe de yenilikleri beraberinde getirdi. 10 dalda Oscar’a aday olan Roma, tek kategoride bile ödül sahibi olursa sinemacılar için yeni bir dönem resmen başlayacak.
Ancak dijital platformların yükselişi, sinema salonlarını zora sokuyor. Bilet satışları düşüyor, hasılatlar azalıyor. Önlem alınmazsa dijitalleşmenin hızı, salon işletmecilerini çıkmaza sokabilir.

 

 

 

Netflix tartışması Türkiye’de de sürüyor

Tüm bu yaşananlar, sinemacıların dijital platformlara tepkisinin Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını gösteriyor. Organize İşler: Sazan Sarmalı filmini henüz vizyondayken yayınlayarak özellikle salon işletmecileri tarafından Türk sinemasına darbe vurmakla eleştirilen ABD’li dizi film platformunun durumu yurtdışında da sıkça tartışılıyor. Özellikle Netflix için çekilen Roma filminin BAFTA ve Oscar gibi ödül törenlerinde aday gösterilmesi tepki çekiyor. 

 

 

BAFTA’da Roma tepkisi: Televizyon yapımı aday bile gösterilmemeliydi

Netflix yapımı Roma’nın İngiliz Film ve Televizyon Sanat Akademisi (BAFTA) ödüllerine adaylığı kimi çevreler tarafından tepkiyle karşılanmış,  televizyon için çekilen bir yapımın aday dahi olmaması gerektiği savunulmuştu. Tartışmaların odağındaki Roma, Oscar’ın habercisi olarak görülen BAFTA ödüllerinde “en iyi film” seçilince bazı sinemacılar BAFTA’ya artık destek vermeyeceklerini açıklamıştı. Bu isimler arasında Birleşik Krallık’ın en büyük sinema salonu zincirlerinden VUE’nin sahibi Tim Richards da bulunuyor.

Spielberg: Film sinemada izlenir

Dijital platformlar ile sinema salonu işletmecilerinin kavgasına dahil olan bir diğer isim ise Steven Spielberg. Oscar dahil pek çok ödülün sahibi olan yönetmen, sinema salonlarının yaşatılması gerektiğini vurguluyor ve ekliyor: Film sinemada izlenir!

 

DAHA FAZLA HABER OKU