Kadına şiddet, uyuşturucu ve cinsel istismar hükümlüleri infaz paketinden nasıl faydalanacak?

İnfaz düzenlemesi teklifi Adalet Komisyonu'nda görüşüldüğü sırada eklenen madde ile, terör ve örgütlü suçlar haricinde hüküm giyip açık ceza infaz kurumuna geçişine 1 yıl ve altında kalanlar hapisten çıkıp izinli sayılacak

Görsel: Pixabay

AK Parti ve MHP'nin hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, bugün Türkiye Büyük Millet  Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülecek. 

Terör, örgütlü suçlar, kasten adam öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu imal ve ticareti ile kadına karşı şiddet suçlarını işleyenlerin düzenlemeden yararlanamayacağı duyurulmuştu; ancak teklife, Adalet Komisyonu'nda görüşüldüğü sırada bir madde eklendi. 

Bu madde ile, koronavirüs salgını nedeniyle açık cezaevlerinde bulunanlar ile kapalı cezaevinde bulunup da açık cezaevine ayrılmaya hak kazananlar 31 Mayıs 2020'ye kadar izinli sayılacak.

Terör ve örgütlü suçlara izin yok

Ancak bu izin, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları işlediği gerekçesiyle hüküm giyenlere kullandırılmayacak. 

31 Mayıs'a kadar izin, gerekirse 3 kez uzatılabilir

Kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu imal ve ticareti ile kadına karşı şiddet suçlarını işleyenler de dahil olmak üzere, açık ceza infaz kurumuna geçmeye hak kazanmasına 1 yıl ve daha az süre kalan hükümlüler, açık ceza infaz kurumuna ayrılmış olacak. Bu hükümlüler, açık ceza infaz kurumuna sevkleri yapıldıktan sonra Adalet Bakanlığı'nın verdiği izinle 31 Mayıs 2020'ye kadar hapisten çıkmış olacak. Teklifte, bu iznin iki ayı geçmemek üzere üç kez uzatılabileceği belirtiliyor.

Yani, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu imal ve ticareti ile kadına karşı şiddet suçlarından birini işleyen ve 10 yılın altında ceza alan biri, infaz oranının 3/4'ten 1/2'ye indirilmesinden ve denetimli serbestliğin bir defaya mahsus 3 yıl uygulanmasından faydalanamayacak. Ancak, 1 yıllık denetimli serbestlikle birlikte 5.5 yılı kapalı, 1 yılı açık cezaevi olmak üzere 6.5 yıl hapishanede kalması gerekirken, infazının son iki yılını açık cezaevinde geçirecek. Açık cezaevine sevkinden sonra da bakanlık tarafından verilen izinle ilk başta 31 Mayıs'a kadar, sonra da gerekli görülmesi halinde verilecek izinle ikişer ay olmak üzere toplam altı ay hapishaneden çıkmış olacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU