Britanyalı bilim insanları: Okulların kapanmasının koronavirüsün yayılması üzerinde çok büyük etkisi yok

University College London’dan araştırmacılar daha önceki salgınlara dair çalışmaları inceleyerek bir dizi çıkarımda bulundu

Birleşik Krallık'ta daha önce ikinci bir açıklamaya kadar okulların kapalı kalacağı belirtilmişti (Reuters)

Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, okulların kapanmasının Kovid-19’un yayılmasını önleme konusunda muhtemelen nispeten küçük bir etkisi var.

University College London (UCL) tarafından yürütülen çalışma pek çok hükümetin okulları kapatma ve öğrencilerin evde kalmasına yönelik kararını, daha önceki salgınlara dair çalışmaları inceleyerek mercek altına aldı.

Birleşmiş Milletler’in eğitim birimi UNESCO’ya göre, dünyadaki öğrencilerin yüzde 90’ı okulların kapanmasından etkilendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UCL’nin yürüttüğü çalışmanın sonucuna göre, Kovid-19’la mücadele amacıyla okulların kapatılmasını destekleyen kanıtların “çok zayıf” olduğu ve grip salgınlarından elde edilen istatistiklerin okulların kapatılmasının “Kovid-19 gibi yüksek bulaşıcılığa sahip virüs üzerinde nispeten küçük bir etkisinin olabileceğini ve okul çağındaki çocuklar için belirgin biçimde düşük klinik etkisinin olabileceğini” öne sürdüğü belirtildi. 

The Guardian'ın haberine göre araştırma ekibi, yakın zamanda diğer koronavirüslerin neden olduğu salgınlar üzerinde yapılan 16 çalışmayı inceledi ve okulların kapatılmasının salgının kontrol altına alınmasında yardımcı olmadığını ortaya koydu. İncelenen çalışmalar arasında 2003’te Çin, Hong Kong ve Singapur’da gerçekleşen SARS salgınını ele alan çalışmaların da olduğu belirtildi. 

Çalışmanın başyazarı Prof. Russell Viner, “Daha önceki çalışmalardan, okulların kapatılmasının eğer virüs düşük bir bulaşıcılığa ve çocuklarda yüksek bir yayılma hızına sahipse muhtemelen ciddi bir etkisi olabileceğini biliyoruz. Bu Kovid-19’un tam tersi” dedi. 

Kovid-19 salgınına dair okulların kapatılmasının faydasına dair veri sınırlı fakat bildiklerimiz bize vaka izolasyonu gibi diğer enfeksiyon kontrol tedbirlerine kıyasla etkisinin muhtemelen küçük olacağını ve yalnızca diğer sosyal mesafe tedbirlerine bağlı kalındığında etkili olduğunu gösteriyor.

Birleşik Krallık hükümetine danışmanlık yapan baş epidemiyologlardan Prof. Neil Ferguson, “Kovid-19’un bulaşmasının kontrol altına alınmasında okulların kapanmasının sınırlı bir etkisinin olacağı tahmin edilse de ciddi sosyal mesafe tedbirleriyle birleşince bulaşımın azalmasını sağlar” dedi. 

Nottingham Trent Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü Robert Dingwall, UCL’nin çalışmasının okulların kapatılmasının kamu sağlığı açısından faydalarının ailelere ve çocuklara yüklenen sosyal ve ekonomik maliyetlerle orantılı olmadığını belirtiğini söyledi.

Birleşik Krallık hükümeti sözcüsüyse, “Okulların kapatılması kararı koronavirüsün yayılmasını sınırlandırmaya yönelik bilimsel tavsiyelere dayanarak verildi” dedi. 

 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU