Rus İmparatorluk Hareketi, ABD’nin terör örgütü saydığı ilk beyaz ırkçı grup oldu

Grubun Ukrayna’da Rus yanlılarıyla birlikte savaştığı ve Batı’daki Neo-Nazileri çektiği belirtiliyor

28 Şubat 2015'te çekilen bu fotoğraf, Donetsk'te bulunan milliyetçi “Rus İmparatorluk Hareketi” üyelerini gösteriyor (AFP)

ABD ilk kez beyaz üstünlük yanlısı ırkçı bir grubu “terör örgütü” olarak nitelendirdi.

“Rus İmparatorluk Hareketi” adlı grubun Ukrayna’da da Rus yanlılarıyla birlikte savaştığı kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan A. Sales, “ABD’nin beyaz üstünlük taraftarlarını ilk kez terörist olarak saydığı karar, yönetimimizin bu tehdidi ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor” dedi.

Sales, söz konusu hareketin St. Petersburg'da iki paramiliter eğitim kampı işlettiğini ve şiddetli saldırılar gerçekleştiren İsveçli militanlar da dahil olmak üzere Batı dünyasından Neo-Nazileri çektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koordinatör ayrıca, “İdeolojiden bağımsız olarak vatandaşlarımızı, yurtdışındaki çıkarlarımızı veya müttefiklerimizi tehdit eden herhangi bir yabancı terörist grubu hedeflemeye hazırız” diye ekledi.

Rus İmparatorluk Hareketi ve liderlerinden üçü, “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Teröristler” adlı kara listeye alındı. Bu karar, grubun ve ilgili kişilerin ABD'de bulunmasına ve ABD’de mal varlıklarının olmasına izin verilmeyeceği anlamına geliyor.

AFP’nin haberine göre karar ayrıca, ABD tarafından tanımlanan bir terörist grupla çalışmamaları için bankalar ve yurtdışı diğer kurumlar üzerinde önemli bir etki yaratmayı amaçlıyor.

Kararın arka planında yaşananlarla ilgili bilgi veren Sales, mültecilere karşı konukseverliğiyle tanınan İsveç’ten iki aşırılık yanlısının, grupla 11 günlük paramiliter eğitim almak için Ağustos 2016'da St. Petersburg'a gittiğini, ardından İsveç’e dönerek burada Göteborg’daki göçmen merkezi dahil bir dizi hedefe saldırı düzenlediğini aktardı.

Sales, “Bu grubun elinde masum insanların kanı var” dedi.
 


Kara listeye alınan grup liderlerinden biri olan Denis Gariyev ise kararla ilgili AFP’ye yaptığı açıklamada, “İnanılmaz. Elbette saçmalık” ifadesini kullandı.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass eyaletinden konuşan Gariyev, Rusya destekli olduğu iddiaları birçok kez gündeme getirilen birliklerdeki “gönüllülerden” bahsederken “Aynı şekilde on binlerce gönüllüyü terörist olarak tanıyabilirsiniz. Evet, biz gönüllü olarak yer aldık” savunmasında bulundu.

Grup internet sitesindeyse, "Rusya'da modern bir insan için savaşçı olmamanın ceza gerektiren bir zayıflık olduğu" inancından hareketle militanlarına dövüş sanatları ve bıçakla mücadele eğitimi verdiğini savunuyor.

Rusya söz konusu hareketi aşırılık yanlısı bularak 2012’de yasaklamış ancak terör örgütü olarak sınıflandırmamıştı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU