İran: Koronavirüs salgınını mayıs sonunda kontrol altına alabiliriz

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, henüz kontrol altına alınamayan salgınla mücadelede ABD’nin yaptırımlarının bu durumu zorlaştırdığını ifade etti

Fotoğraf: AP

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerden birisi olan İran’da, hızla artan vaka sayılarına karşı salgını kontrol altına alma çalışmaları da devam ediyor.

Son verilere göre, ülkedeki salgında vaka sayısı 60 bin 500'e ulaşırken, 3 bin 739 kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi.

Hızla artan vaka sayılarından dolayı ülkedeki hastanelerin kapasiteleri yetersiz kalmış, başta Tahran olmak üzere birçok büyük şehirde alışveriş merkezleri ve spor salonları hastaneye dönüştürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Hastalığın üzerine gidiyoruz"

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, ülkesindeki salgın ve hızla artan vaka sayılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Fars Haber Ajansı'nın aktardığına göre, İran Meclisi'nde milletvekillerine hitap eden Nemeki, "İnşallah, Kovid-19'u mayıs ayı sonuna kadar kontrol altına alacağız" dedi.

ABD yaptırımlarının koronavirüsle mücadeleyi olumsuz etkilediğini yineleyen Nemeki, "Henüz hastalığı kontrol altına alabilmiş değiliz. Hastalığın üzerimize gelmesini beklemiyoruz, yaptığımız çok sayıdaki testlerle biz hastalığın üzerine gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

Virüsün kontrol altına alınması için sosyal mesafe ve izolasyonun önemine dikkati çeken Nemeki, "Salgın süresinin uzaması ekonomiye zarar veriyor. Sağlık tedbirleri kapsamında alınan kararların ekonomiyi çökertmeyecek kararlar olmasına özen gösteriyoruz." açıklamasında bulundu.

Ülkedeki okul tatili iki hafta daha uzatıldı

İran'da koronavirüs önlemleri kapsamında okullar 5 Mart'tan nisan ayının başına kadar tatil edilmişti.

İran Eğitim Bakanı Muhsin Hacı Mirzai, "Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında tüm eğitim merkezlerinin iki hafta daha tatil edilmesi kararı alındı" dedi.

Mirzai, iki haftalık süreçte değerlendirilecek şartlara göre, eğitim faaliyetlerinin tekrar başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin nihai kararın verileceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU