IMF: Çin'in toparlanması cesaret verici, ABD ekonomisi hiç görülmemiş şiddette etkileniyor

IMF yetkilileri koronavüris salgınının küresel ekonomiye verdiği zararlara ilişkin, 2020'nin küresel mali krizden daha kötü olacağını, ekonomik zararın tüm ülkelerde tırmanışa geçtiğini bildirdi

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, küresel ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Salgından dolayı sağlık sorunlarının yaşandığı ülkelerde ayrıca ekonomik krizler de sinyal vermeye başladı.

Uluslararası finans kuruluşları salgının şimdiden küresel ekonomiye darbe vurduğunu ve toparlanmanın uzun süreceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çin’deki ekonomik toparlanma cesaret verici”

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, John Bluedorn, Gita Gopinath ve Damiano Sandri, koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine ilişkin bir blog yazısı kaleme aldı. 

Salgının dünyayı resesyona ittiğine dikkati çeken yetkililer, 2020'nin küresel mali krizden daha kötü olacağını, ekonomik zararın tüm ülkelerde tırmanışa geçtiğini bildirdi. 

Yetkililer, "Salgının ekonomik sonuçları ABD'yi şimdiden benzeri görülmemiş bir hızda ve şiddette etkiliyor. Martın son iki haftasında yaklaşık 10 milyon kişi işsizlik yardımına başvurdu. Böyle keskin ve sarsıcı artış, 2009'daki küresel mali krizin zirvesinde bile görülmemişti" değerlendirmesinde bulundu. 

Yetkililer, salgınının ilk görüldüğü yer olan Çin'de yılın başında sert düşüşlerin yaşandığı PMI verisinde, zayıf dış talebe rağmen ılımlı bir iyileşmenin görüldüğüne işaret ederek, "Çin'deki toparlanma, sınırlı olsa da cesaret verici. Salgını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin başarılı olabileceğini ve ekonomik faaliyetin yeniden başlamasına zemin hazırlayabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Salgının geleceğine ilişkin büyük belirsizlik olduğunu belirten yetkililer, Çin'de ve diğer ülkelerde salgının yeniden yayılmasının göz ardı edilemeyeceğini kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU