Fitoterapi uzmanı Özgüç: Meyan kökü akciğer hücre hasarını durdurur, kına bitkisi antiviraldir

Koronavirüse karşı önlemlerden biri de bağışıklığı güçlendirmek. Fitoterapi Uzmanı Dr. Serdar Özgüç, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkileri ve bunların karışımlarından olan tıbbi çay formüllerini anlattı

Dr.Özgüç, meyan kökünün akciğerdeki hücre hasarını durdurduğunu belirtti / Fotoğraf: AA

Koranavirüse karşı sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına dikkat eden insanların ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmesinin de önemli olduğuna bütün uzmanlar dikkati çekiyor.

Evinde kalmak zorunda olan insanlar basit formüllerle bağışıklığa katkı sağlayacak çaylarını kendileri de yapabilir.

Fitoterapi Uzmanı Dr Serdar Özgüç, Independent Türkçe’ye bağışıklık sistemini güçlendiren bitkileri ve bunların karışımlarından yapılan tıbbi çay tariflerini anlattı.

koronavasavar.jpg
Serdar Özgüç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Meyan kökü, akciğer hücre hasarını durdurur”

1. Formül

Düşük dozda 1/2 tatlı kaşığı yaklaşık 1 - 1.5 g ince kıyılmış ya da  iri toz edilmiş kuru kök üzerine 200 ml oda sıcaklığında su konur.

Kaynatma usulü hazırlanır. 10 dk ağır ağır kaynatılarak hazırlanır. Süzülür ve ılık olarak yemekten sonra içilir. Kalp tansiyon ve böbrek hastaları hekimlerine danışmadan kullanmamalıdır.

kına.jpg
Özgüç, kına bitkisinin antiviral olduğunu belirtti / Fotoğraf: Wikipedia

 

“Kına bitkisi, antiviraldir”

Kına bitkisi bağışıklık sistemini dengeler ve antiviraldir. Bu bitkinin Kaynatma usülü hazırlanması en uygundur. 10 dk ağır ağır kaynatılır. Süzülür ve ılık olarak içilir. Günlük 3 gramı geçmemek gerekir.Meyan kökü ile birlikte aynı anda hazırlanabilir.

Meyan kökü ve kına kına bitkisini birlikte kullanırken; bu tıbbi çay karışımına aynı zamanda zerdeçal ve zencefil de ilave edebiliriz.

2. Formül

Zerdeçal ve zencefilin rizomları yani yeraltı kısımlarının rendelenmesi sonucu oluşan miktardan düşük dozlarda alınıp (herbirinden 1 g kadar) 5 dk demlendirip süzüldükten sonra kına kına ve meyan kökü ile birlikte oluşturulan ve sıcak halde bulunan tıbbi çay ile karıştırılır, ılık olarak yudum yudum içilir. Günde 1 kere sabah içilmesi yeterlidir.

bitkiçayları.jpg
Özgüç, hamile olanların karışımları doktorlarına danışmadan içmemesini söyledi / Fotoğraf: AA


3. Formül

1 tatlı kaşığı yeşil çay

1 tatlı kaşığı bodur veya bilye kekik

1 tatlı kaşığı taneli sumak

4-5 hafif dövülmüş karanfil

Bir fincana bu malzemeler ile karışım hazırlandıktan sonra Üzerine 150 ml sıcak su dökülür ve ağzı kapalı bir şekilde 5-6 dk demlendirildikten sonra süzülür. Ilık olarak yudum yudum tok karnına akşamları 1 kere içilir.

4. formül

Kekik, biberiye ve melisa karışımından 2 tatlı kaşığı alınır ve yine 5-6 dk demleme usülü hazırlanır. Süzülür ve ılık olarak yudum yudum içilir. Günde 2 kere tok karnına içilebilir. Hamile olanlar tüm bitkisel karışımları doktorlarına danışmadan tüketmemelidir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU