Haber- Sen Genel Başkanı: Ücretsiz maske dağıtımı sadece PTT çalışanları ile olmaz, koordinasyon merkezleri oluşturulmalı

Başkan Musa Özdemir, maske için e-Devlet şifresi olmayanların PTT’ye akın etmesiyle yeniden yoğunluk oluşacağını söylerken, “İş yükümüz çok. Bu iş sadece PTT ile olacak iş değil koordinasyon merkezleri kurulmalı” dedi

Ücretsiz maske başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak / Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu karar doğrultusunda PTT Kargo aracılığıyla 20-65 yaş arasındaki vatandaşlara ücretsiz maske dağıtılacak.

Ancak yoğun ilgi nedeniyle ePttAVM sitesi çökünce ücretsiz maske talepleri e-Devlet üzerinden alınmaya başlandı.

Uygulamaya yönelik destek olduğu gibi eleştiriler de var.

PTT çalışanlarının örgütlendiği Haber Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada ücretsiz maske için e-Devlet parolası olmayan birçok kişinin şifre almak için bir kez daha PTT merkezlerine akın ederek yeniden yoğunluğa neden olacağını belirterek, uygulamanın maskeye ulaşmayı da geciktireceğini söyledi.

Özdemir, hiç e-Devlet şifresi olmayanların almak için mutlaka PTT şubesine gitmesi gerektiğini vurgulayarak, "Şifresi olanların çoğu bunu güncellemediğinden bir süre sonra iptal oluyor. Bunu internet üzerinden halletmek mümkün, tekniğe hakim olanlar çok sorun yaşamasada birçok kişi yeniden şifre almak için şubenin yolunu tutuyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç geçen 11 Kasım 2019 tarihinde Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte e-Devlet'te kullanıcı sayısının 44.5 milyonu geçtiğini söylemişti.

musaözdemir.jpg
Musa Özdemir / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"PTT çalışanlarının iş yükü arttı, maske dağıtımında gecikmeler yaşanacaktır"

Özdemir, Cumhurbaşkanlığı genelgesi sonrası kamuda başlatılan dönüşümlü vardiyalı sistem ile sosyal temasın azaltılması ve virüsün yayılmasının engellenmesi hedeflenirken bu sistemin PTT çalışanlarına uygulanmadığını belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi:

Bu durumda PTT emekçilerinin iş yükü arttığı gibi Kovid-19 virüsünün de yayılmasına zemin yaratılmaktadır.

“Ücretsiz maske dağıtımı sadece PTT çalışanları ile olmaz”

Haber-Sen olarak ücretsiz maske dağıtımını desteklediklerini belirten Özdemir, buna karşın normal işleri dışında bir de sosyal yardımların evlere dağıtılmaya başlanmasıyla birlikte PTT çalışanlarının üzerindeki iş yükünün çok arttığına dikkat sözlerini şöyle sürdürdü:

PTT de çalışan emekçi sayısı ortalama 42 bin kişidir.  Sadece PTT çalışanları tarafından dağıtılması teknik anlamda çok zor olduğu gibi maskelerin yurttaşlara ulaştırılmasında da gecikmeler yaşanacaktır.

maske.jpg
Ücretsiz maskeler PTT ile evlere gönderilecek / Fotoğraf: AA

 

"Maske dağıtımı için koordinasyon merkezleri oluşturulmalı"

Özdemir’in buna karşın bir önerisi de var:

Maske dağıtma işleminin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için illerde koordinasyon merkezleri oluşturulmalı bu süreçte görev ve sorumluluklar alacak gönüllüler bulunmalı, mahallelerde sağlık ocakları aile hekimleri muhtarlar, yerel yönetimler vd ilgili kurumların ortaklaşmasıyla yurttaşlara daha hızlı ulaştırılabilecektir. Bu dağıtım işlerinde görev yapacak kişilere profesyonel maske eldiven verilmesi gerekmektedir, çünkü bir kişi binlerce haneye gidip maske teslim etmek zorunda kalacaktır. Dağıtım esnasında virüs kapan ve yayan durumuna düşmemek gerekir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU