ABD'den Suriyeli Kürtlerle "çıkıştan önce" yoğun görüşme trafiği

Eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani Erbil’de ABD Başkanı’nın Suriye Özel Temsilcisi ve yeni Uluslararası Koalisyon Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki ABD’li heyetle bir araya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Andrew Peek, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman, ABD Dışişleri Bakanı’nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Joel Rayburn ve Erbil Başkansolosu Steve Fagin’in de yer aldığı görüşmede, bölgesel gelişmeler masaya yatırıldı.

Barzani’nin resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, Suriye ve Rojava’daki güncel durumun ele alındığı görüşmede Kürtlerin geleceği hakkındaki endişeler, Rojava’nın savaştan korunması, haklarının garanti altına alınması konuları gündeme geldi.

Uluslararası Koalisyon ile IKB arasındaki koordinasyonun IŞİD’in yenilmesi ve terörle mücadelenin başarıya ulaşmasında büyük rol oynadığının vurgulandığı görüşmede, Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmelerin yanı sıra IKB’deki siyasi süreç de değerlendirildi.

Amerikalı General: Bölgenin güvenliği ortak bir şekilde korunmalı

Kürdistan Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani de, IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon’un Irak ve Suriye Güçleri Genel Komutanı General Paul LaCamera ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Başta Fırat’ın doğusu olmak üzere Suriye’deki durum ve gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede, söz konusu bölgelerdeki gelişmelerden duyduğu endişelerini dile getiren Barzani, sorunların siyasi çerçevede diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini belirterek, “Görüşmelerde, Suriye’deki Kürt halkının güvenliği ve hakları sağlanmalıdır” dedi.

 

Terörle mücadelede Peşmerge güçlerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini savunan Mesrur Barzani, IŞİD’in Irak’ın bazı bölgelerinde halen var olduğuna dikkat çekerek, bölgede terörü ortaya çıkaran temel sorunlar çözülmedikçe radikalizmin başka şekil ve isimlerle yeniden ortaya çıkacağını söyledi.

Habere göre, General Paul LaCamera ise, Uluslararası Koalisyon’un Peşmerge ile Iraklı güçleri eğitmeye ve desteklemeye devam edeceğini belirterek, bölgenin güvenliğinin ortak bir şekilde sağlanması için Peşmerge ve Iraklı güçler arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Amerikalı General: Eğer SDG Şam ve Ruslarla anlaşırsa desteği keseriz

Lacamera, geçtiğimiz hafta Suriye Demokratik Güçleri (SDG) için "Bizim ortağımız olarak kaldıkları sürece eğitmeye ve silahlandırmaya devam edeceğiz. Eğer ilişki kurmadığımız Şam yönetimine ya da Ruslara giderlerse ortaklığımız bozulur ve askeri desteği keseriz” demişti.

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel de, Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobane ile ABD'ye ait bir hava üssünde bir araya gelmişti. Amerikan medyasına göre Kobane, görüşmede Votel’den hava desteği ve sahada destek kuvveti istedi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU