Virüs korkusu talebi arttırdı, limon ihracatı izne bağlandı

Kovid-19 salgınında yoğun talip gördüğü için kilogramı 20 liraya kadar çıkan limonun yurt dışına satılması bakanlık iznine bağlandı. Bu sınırlama ile aroması kolonya yapımında da kullanılan C vitamini deposu turunçgilin fiyatının düşmesi bekleniyor

Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgını dezenfektan, temizlik malzemesi, maske gibi ürünlerin yanı sıra koruyucu olduğu ya da bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülen gıdalara da talebi arttırdı. Bu durum, kolonya yapımında aroması kullanılan ve C vitamini deposu olduğu için tüketicinin çok rağbet gösterdiği limonun da fiyatının artmasına neden oldu. Fiyatı 20 liraya kadar çıkan limon için hükümet yeni bir tedbiri uygulamaya soktu.   

Ticaret Bakanlığı’nın Limon İhracatına İlişkin Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, taze limon ihracatında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ön izni talep edilecek. Ön izne ilişkin usul ve esaslar yine bu bakanlıkça yürütülecek.

Tebliğ hükümleri bugünden itibaren 31 Ağustos 2020'ye kadar uygulanacak.

Tebliğin yürürlüğe girmesinden önce tescil edilmiş beyannameler, uygulama kapsamı dışında tutuldu. 

Sağlık ekipmanları da izne bağlanmıştı

Türkiye’de ihtiyaç duyulabileceği düşüncesiyle koruyucu maske, tulum, önlük, gözlük, cerrahi maske ve tıbbi eldiven ihracatı için de daha önce ön izin şartı getirilmişti.

Hastanelerde solunum desteği ve entübasyona yönelik olarak kullanılan bazı tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin ihracı ise Türkiye Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ön iznine bağlanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU