Selvi: Uyuşturucu, çocuk istismarı ve kadına şiddete tahliye yolu açılıyor mu?

Hürriyet yazarı, yasa teklifini yapan AK Partili Özkaya’nın “Asla doğru değil” yorumunu aktardı

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugün TBMM’de görüşülecek olan infaz indirim yasası teklifinde uyuşturucu, çocuk istismarı ve kadına şiddet mahkumlarının tahliyesine yol açılıp açılmayacağıyla ilgili devam eden tartışmaları yazdı.

Selvi, “Uyuşturucu, çocuk istismarı ve kadına şiddete tahliye yolu açılıyor mu?” başlıklı yazısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile MHP cephesinin tartışmasına değindi.

TBMM Adalet Komisyonu’nda gerçekleşen tartışmaları tutanaklardan okuduğunu söyleyen Selvi, şunları yazdı:

CHP’li Zeynel Emre, maddenin daha net anlaşılması için çaba göstermiş. İYİ Partili Ayhan Erel, başta bazı tereddütleri olduğunu ancak yapılan açıklamalardan sonra aydınlandıklarını belirtip teşekkür etmiş. Buna rağmen Meclis Genel Kurulu’nda bugün başlayacak olan görüşmelerde sanıyorum bu madde yine tartışma konusu olacak. Herhangi bir spekülasyona yer vermemek için bu maddenin çok daha net bir şekilde düzenlenmesine ihtiyaç duyulabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çok sade ve net bir şekilde anlatmaya çalışacağım” diyen Selvi, şöyle devam etti:

Bu tartışma nereden başladı?

AK Parti ve MHP milletvekilleri, iki ayaklı teklif verdiler.

1) Adalet Bakanlığı’nın açık cezaevlerindeki mahkûmlara iki kez izin hakkının koronavirüs dikkate alınarak üçe çıkarılması,

2) Kapalı cezaevinde olan ama açık cezaevine geçmesine 1 yıl kalan iyi halli mahkûmların ise talep etmelerini halinde açık cezaevine geçmelerine olanak tanınması.

Tartışma, teklifte yer alan “Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere” ibaresi üzerine patlak verdi.
Terör ve örgüt suçları hariçse o zaman diğerleri indirim kapsamında gibi bir mantık yürütüldü. Bu iş ciddi bir iş. Öyle mağazaların yaz ve kış indirimlerine benzemez. Bir virgülün bile binlerce insanın hayatını etkilediği bir düzenlemeden söz ediyoruz. Ceza hukuku hocası İzzet Özgenç bile, “Kasten adam öldürme, uyuşturucu, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarını işleyenler tahliye edilecekler” dedi.

Hürriyet yazarı, infaz indirimi teklifinin sahibi AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya’nın “Asla doğru değil” ifadesiyle birlikte şu açıklamasını aktardı:

Açık cezaevlerinde 75 bin hükümlü var. İnfaz indirimiyle 40-45 bini çıkıyor. Geriye kalan 30 bin mahkûma ise koronavirüs nedeniyle Adalet Bakanlığı tarafından üç kez olmak üzere izin verilecek. Açık cezaevleri boşalacak. Ancak açık cezaevlerinin iş yurtları, üretim atölyeleri ve üretim yaptıkları tarım işletmeleri var. Onların faaliyetlerini sürdürebilmesi ve kapalı cezaevlerinin rahatlaması için iyi halli olan ve açık cezaevine çıkmasına 1 yılı kalan mahkûmlardan talep edenleri alacağız.

Ceza İnfaz Kanunu 2005 yılında yürürlüğe girdiğinde uyuşturucu, cinsel suçlar ve çocuğa karşı istismar ve terör suçlarında infaz 3’te 2’ydi. 2004 yılında yaptığımız düzenlemede bunu 4’te 3’e yükselttik. Burada, ‘Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere’ ibaresini koymasaydık, o zaman 2014 öncesinde infazı 3’te 2 olduğu için yarı yarıya indirimden yararlanacaklardı. O nedenle bu hükmü koyduk.

Çocuklarla ilgili suçlarda indirime gitmememizin bir nedeni de eğer onları yarı yarıya indirim kapsamına alsaydık, örgütler bu kez çocukları suça iteceklerdi. Böylece suça bulaşmış çocukların sayısı artacaktı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU