Brezilya'da soyları koronavirüs tehdidi altındaki yerliler, madencileri topraklarından çıkardı

Güney Amerika ülkesinde “koronavirüsün tamamen yok edebileceği” yerliler, kaçak madencileri “anlaşarak” çıkardıklarını açıkladı

Kayapo kabilesinin liderlerinden Cacique Raoni, 17 Ocak’ta Piaracu köyündeki “pow wow” adı verilen 4 günlük geleneksel etkinliklerinde böyle görüntülenmişti (Reuters)

Koronavirüs Brezilya’daki yerlilerin topraklarına kadar ulaşırken, Amazon ormanlarında kendini korumaya çalışan bir köy, kaçak madencilerin "süresiz" bölgeden ayrılmasını sağladı. 

Yağmur ormanlarındaki Kayapo kabilesinin Turedjam köyündeki liderleri, 30’u aşkın madenciyle müzakere ettikten sonra, geçen hafta onları bölgeden “anlaşarak” uzaklaştırdı. 

Kabilenin önde gelen isimleri, bunun Brezilya’nın Para bölgesine bağlı köyde yaşayan yaklaşık 400 kişi için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi. 

Madencilerle yapılan görüşmeye katılan isimlerden Takatkyx Kayapo, “Maden arayanların köylerin etrafında dolaşmasını artık istemiyoruz. Ayrılmayı kabul ettiler” dedi. 

Yasadışı ocaklara izin vererek geçimlerini sağlamaya çalışan bazı yerli topluluklarının aksine, koronavirüsten de korkan madencileri bölgeden uzaklaştıran yerlilerden Takatkyx, salgının topraklarını geri almak için bir fırsat sunduğunu vurguladı:

Biz hep madeni kapatmak istedik. Topluma bulaşma riskiyle birlikte toplantı yaptık ve herkes buna onay verdi. 
Para bölgesi dışından çok sayıda madenci buraya geliyor, bu çok büyük bir risk. Salgın bittiğinde bir başka toplantı daha yapacağız. Madeni süresiz olarak kapamayı düşünüyoruz.

Brezilya’da şimdiye kadar 11 bini aşkın kişide koronavirüse rastlanırken, yaklaşık 500 kişi yaşamını yitirdi. 

Yerliler arasındaki ilk vaka ise resmen 1 Nisan’da açıklandı. Uzmanlar, dışarıdan gelen hastalıkların geçmişte mahvettiği bölgede, virüsün 900 bin civarındaki yerliye çok büyük zararı dokunabileceğini ifade ediyor.

Federal Sao Paulo Üniversitesi’nden Sofia Mendonça, BBC’ye verdiği demeçte, “Virüsün yerli toplulukları arasında yayılıp onları tamamen yok etmesi riski inanılmayacak kadar yüksek” dedi. 
 

BRmining-reuters.jpg
Turedjam’daki yerliler, madenciliğin bölgede en yoğunlaştığı zamanlarda, aynı anda 70 dozer gördüklerini söylüyor (Reuters)


4 bin 500’ü aşkın kişinin bağlı olduğu Kayapo kabilesi, koronavirüs dışında ormanların yok edilmesinden de mustarip.

Resmi rakamlara göre, 2016’dan 2019’a kadar Kayapoların bölgesinde kesilen ağaç sayısı, 2016’dan önceki 35 yılda kesilenin iki katından fazla. 1980'den bu yana Para bölgesinde 8 bin 200 hektardan fazla orman alanı yok oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevreciler, Kayapoların hamlesinin diğer yerliler tarafından tekrarlanması durumunda, ülkede hızla yok olan yeşil alanların daha güçlü korunabileceğini belirtiyor. 

Amazon ormanlarının yaklaşık yüzde 60’ına ev sahipliği yapan Brezilya’daysa yönetim, dünyanın en büyük tropik yağmur ormanlarının emdiği muazzam miktardaki karbonu göz ardı ederek, ağaçların kesilmesine karşı yeterli önlemleri almamakla eleştiriliyor. 

Brezilya’da 1 Ocak 2019'da resmen görev başına geçen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, bir yandan yerlileri asimilasyona uğratarak onların yaşam standardını yükselteceğini, diğer yandan da yerlilerin topraklarında madencilik ve ticari tarımı teşvik edeceğini ifade etmişti. 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU