Google’ın “Evde kal” analizi: Türkiye’de durum ne?

Koronavirüs günlerinde aktif kullanıcı hareketlerini mercek altına alan Google raporuna göre Türkiye’de evde kalma oranı yüzde 17 artış gösterdi. ABD, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde ise halk evde kalma çağrılarına pek kulak asmadı

Görsel: Pixabay

Arama motoru Google, aralarında Türkiye’nin de olduğu 131 ülkede koronavirüs günlerinde aktif kullanıcı hareketlerini mercek altına aldı.

Daha önce bazı mekanların en kalabalık saatleri ve trafik yoğunlukları gibi hizmetler sunan Google, şimdi aynı verilerden yola çıkarak virüs öncesi döneme kıyasıyla dışarıdaki insan hareketliliğindeki değişimi sundu.

Konum geçmişleri Google tarafından görülmesine izin veren kişi verilerine dayanan bir rapor hazırlandı. Google rapor sonuçlarını, salgınla mücadele kapsamında hükümetlerle paylaştı.

Sosyal izolasyon kampanyaları Türkiye'de ve dünyada ne oranda etkili oldu?

Raporda, “Evde kal” çağrısına Türkiye'de gösterilen hassasiyet dikkat çekti.

6 farklı kategoride insanların hareketlilik değişimlerinin analiz edildiği raporda tek yükseliş ‘konut’ kategorisinde olurken diğer 5 kategoride düşüş yaşandı.

Türkiye’de kullanıcıların evlerinde kalma oranı ise normal zamana göre yüzde 17 artış gösterdi.

Bölgesel dışarı çıkma yasaklarının olduğu ülkelerdeki hareketliliğin, normal zamanlara göre yüzde 90 düştüğü görülürken, ölüm oranın en fazla olduğu İtalya ve İspanya hareketliliğin en fazla düştüğü ülkeler oldu.

Google servisleri aktif olmayan Çin hakkında veri olmayan rapora göre, ABD, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde ise halk evde kalma çağrılarına pek kulak asmadı.

Peki, Türkiye’de durum nasıl ?

Perakende ve eğlence mekanlarında yüzde 77 düşüş

Restorant, kafe, alışveriş merkezi, park, müze, kütüphane ve tiyatro gibi mekanları içeren bu kategoride "perakende ve eğlence" mekanlarına giden insanların oranı yüzde 75 azaldı.

Paylaşılan grafikte, Türkiye’de vakanın görüldüğü 9 Mart’ın ardından ciddi düşüş dikkati çekti. 
 


Tren, metro ve otobüs gibi toplu taşıma duraklarının olduğu yerleri gösteren istasyonlarda insan hareketliliği yüzde 71 düşüş gösterdi.

Salgının ardından evine kapanan insanlar toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmıyor.
 


Geçimini sağlamak için işlerine gitmek zorunda kalanlar olduğu gibi birçok kişi evinden çalışıyor.

Yıllık ve ücretsiz izin kullananlar da göz önüne alınınca iş yerlerindeki hareketlilik ciddi oranda düşmüş durumda.

16 Şubat-29 Mart arasındaki verilere göre çalışma alanlarındaki yoğunluk yüzde 45 azalış gösterdi.

“Market ve Eczane” kategorisinde ise düşüş eğlence mekanları kadar değil. Temel tüketim ve sağlık ihtiyaçları için gidilmesi zaruri alanlardan olan market ve eczanelerden alınan sinyal oranı yüzde 39 düştü.
 


Özellikle yaşlıların ve çocukların vakit geçirdiği parklarda da oran yarıya düşmüş durumda.

Raporda, ulusal parklar, plajlar, marina, köpek parkları ve halka açık bahçelerden oluşan “parklar” kategorisinde azalma yüzde 58.

Tek artış gösteren yer yaşam alanları

Türkiye’deki Google kullanıcılarına göre, yerleşim yeri anlamına gelen “meskun alan” kategorisi yükseliş gösterdi.

Okulların tatil edilmesi, evden çalışanlar, belirli yaş gruplarına sokağa çıkma yasağının olması Türkiye halkının evinde geçirdiği süreyi yüzde 17 artırdı.

ABD’de eğlenceye devam

En çok vakanın görüldüğü ABD’de ise halkın uyarıları pek de umursamadığı görülüyor.

ABD, araştırmada yer alan 6 kategorideki oranlar Avrupa ülkelerine göre daha vahim bir tablo ortaya koyuyor. 

Fransa, İtalya ve İspanya’daki eğlence mekanlarında insan sirkülasyonundaki düşüş yüzde 90’ın üzerinde seyrederken, ABD’de bu oran yüzde 47.

Yine Avrupa’da yüzde 80 üzerinde olan parklarda bulunan insan sayısındaki azalış okyanusun diğer tarafında sadece yüzde 22’de kaldı.

Google Hareketlilik Raporu'na göre Güney Kore'de alışveriş ve eğlence gibi merkezlerdeki hareketlilik normal zamanlara göre yüzde 19 düştü.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU