Askerlerini savunmak isterken görevden alınan uçak gemisinin kaptanı da Kovid-19’a yakalandı

Crozier basına sızan mektubunda, hastalanan mürettebatının durumuna dikkati çekmiş ve tahliye işlemlerinin acilen başlatılmasını istemişti

Yüzbaşı Brett E. Crozier, komutası altındaki askerlerin sağlık durumunu üstlerine bildirmişti (AP) 

ABD ordu yönetimine “Savaşta değiliz, askerlerimizin ölmesi gerekmiyor” dediği bir uyarı mektubu yazdıktan sonra görevden alınan uçak gemisi U.S.S. Theodore Roosevelt'in kaptanı Brett E. Crozier’de de koronavirüs saptandı.

New York Times’ın Crozier’in iki arkadaşı ve ailesine dayandırdığı habere göre kaptanın Kovid-19 testi pozitif çıktı. Donanma sözcüsüyse Crozier’in durumu hakkında açıklama yapmayı reddetti.

Kaptanın Donanma Akademisi’nden sınıf arkadaşlarına göre, Crozier perşembe günü savaş gemisinden çıkarılmadan önce hastalık semptomları göstermeye başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Crozier, donanma komutanlarına e-posta yoluyla gönderdiği mektubun San Francisco Chronicle gazetesine sızmasının ardından kaptan görevden alınmıştı.

Söz konusu yazışmada kaptan, virüs Guam açıklarındaki gemide hızla yayılırken mürettebatı hemen tahliye etmek ve içerisini dezenfekte etmek için gerekli imkanların tanınmadığından bahsetmişti.

ABD Deniz Kuvvetleri Genel Sekreter Vekili Thomas B. Modly, gizli e-posta sisteminde yer alan bir yazışmayı 20-30 kişiye gönderen Crozier’in gemiyi etkili bir şekilde komuta etme kabiliyetine olan güvenini kaybettiğini söylemişti.

Savunma Bakanı Mark Esper ise ABC kanalına yaptığı açıklamada, uçak gemisinin kaptanının “emir komuta zincirinin dışına çıkması” nedeniyle görevden alınması kararına destek vermişti.

Esper’in verdiği son rakamlara göre, yaklaşık 4 bin kişinin bulunduğu uçak gemisinde mürettebattan 155’inin Kovid-19’a yakalandığı kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU