Çin’de semptom göstermeyen yeni koronavirüs vakalarında artış yaşanıyor

Ulusal Sağlık Komisyonu, Kovid-19 belirtilerinin görülmediği vakaları da yayımlamaya başlamıştı

Vaka sayısındaki azalışın ardından Çin'in bazı bölgelerinde hayat normale dönmeye başlamıştı (AFP)

Pekin yönetimi yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınını bitirmek için mücadele etmeye devam ederken, Çin'de son günlerde hastalık belirtileri göstermeyen kişi sayısında artış yaşandığı belirtiliyor.

Reuters’ın haberine göre Ulusal Sağlık Komisyonu’nun yaptığı açıklamada, cumartesi günü 47, pazar günü de 78 semptomsuz vaka tespit edildiği kaydedildi.

Son haftalarda ülke dışı vakaların yanı sıra virüs taşıyan ancak herhangi bir belirti göstermedikleri için hastalığı başkalarına da bulaştırabilen kişiler, salgınla mücadelede aldığı sert tedbirlere rağmen Çin’i endişelendiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin’de cumartesi günü 25, pazar günü de 38 semptomlu vakanın ülkeye dışarıdan geldiği açıklandı. Yerel kaynaklıysa sadece bir vakanın tespit edildiği ve bu kişinin güney eyaleti Guangdong’dan olduğu ifade edildi.

Guangdong eyalet yetkilileri, Şenzen şehrinde bildirilen yeni vakanın, salgının çıkış yeri olan Hubey eyaletinden gelmiş biri olduğunu söyledi.

Eyalet sağlık komisyonu, Guangzhou, Şenzen ve Jieyang şehirlerinde toplam 4 ilçe için risk seviyesini düşükten orta seviyeye yükseltti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun yakın zamana kadar toplam vakalara, virüs için test sonuçları pozitif çıkan ancak hiçbir semptomu olmayan kişileri katmadığı belirtiliyordu.

Bu durumda bulunan on binlerce vakayı dikkate almadığı iddia edilen kurum birkaç gün önce, semptom göstermeyen koronavirüs taşıyıcılarına ilişkin vaka sayılarını da yayımlamaya başlamıştı.

Virüs küresel olarak yayılırken Çin yabancılara sınırlarını kapattı ancak yurtdışı kaynaklı çoğu vakanın ülkelerine dönen Çinli vatandaşlarla ilgili olduğu belirtiliyor.

Diğer taraftan Pekin hükümetinin yerel yetkililerine semptom göstermeyen hastaları da belirlemeleri ve bu kişileri tecrit altında tutmaları konusunda baskı yaptığı ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU