New York, online eğitimde Zoom kullanımını “güvenlik” gerekçesiyle yasaklayacak

New York City Eğitim Bakanlığı Departmanı, “güvenlik endişelerini” gerekçe göstererek Zoom platformunun Microsoft ürünleri ile değiştirilmesini istedi

Fotoğraf: Reuters

İnsanların salgın nedeniyle evine kapandığı ve eğitimlerin internet üzerinden devam ettiği bir dönemde kullanım oranı hızla artan online çoklu görüşme programı Zoom,  ABD’nin New York Eyaleti’nin merkezi konumundaki New York Şehri’nde yasaklandı. 

ABD’deki eğitim sorunlarını raporlayan Chalkbeat’in haberine göre New York City Eğitim Bakanlığı Departmanı, Zoom platformundan hesap alma ve kayıt sürecinde güvenlik ve gizlilik ihlalleri olduğunu açıkladı. Chalkbeat’in ulaştığı kaynaklara göre Bakanlık’tan yapılan açıklamada Microsoft ürünlerine en kısa sürede geçilmesi gerektiği ifade edildi. 

New York Okulları Şansölyesi Richard Carranza, pazar günü yaptığı basın toplantısında Zoom kullanımının durdurulması için spesifik bir tarih vermezken, “İnsanlardan kademe kademe başka bir formata geçmelerini istiyoruz” diye konuştu. 

Departman sözcülerinden Danielle Filson, Chalkbeat’e yaptığı açıklamada bazı okullara Microsoft ekipleri tarafından eğitim verilmeye başlandığını söyledi ve ekledi: 
 

Eğitim kadrosunu ve öğrencileri Microsoft gibi değişik platformlara geçişlerinde destekleyeceğiz. Aynı özelliklere sahip, daha uygun güvenlik önlemleri olan bir alan yaratılacak.


New York Başsavcısı Letitia James, geçen hafta yaptığı açıklamada üçüncü bir tarafın, kulllanıcıların kameralarına gizlice sızabileceğini, Facebook ile veri paylaşabileceğini söylemişti. 

Platform ile ilgili güvenlik şikâyetleri ilk değil. Daha önce de bazı öğrencilerin davet edilmedikleri online derse girdikleri, konuşmadaki çocukların görüntülerini başka görüntülerle değiştirdiği ve buna “Zoom bombalaması” adını verdikleri raporlanmıştı. 

Chalkbeat’e konuşan Zoom sözcüsü ise “Kullanıcılarımızın gizliliğini, güvenliğini ve güvenini inanılmaz ölçüde ciddiye alıyoruz. Eğitim için bağlanan kullanıcılarımız için bazı özellikleri yeniledik ve öğretmenlerin içerik paylaşabilecek tek taraf olmasını sağladık” ifadelerini kullandı. 

Bu kararın neden online eğitimde Zoom kullanımı hem ABD’de hem dünyada bu kadar yaygınlaştıktan sonra alındığı henüz bilinmiyor. Şu aşamadan sonra değişim, okullar ve veliler için kolay olmayacak. Zira sadece New York şehrinde, okulların 16 Mart’ta kapanmasının ardından 1 milyondan fazla öğrenci Zoom kullanmaya başladı. Hatta öyle ki, New York City Eğitim Bakanlığı Departmanı’da “Eğitim Politikası” başlıklı toplantılarını geçen ay Zoom üzerinden yaptı. 

Brooklyn’de bir okulda müdürlük yapan ancak ismini açıklamayan bir kişi, Chalkbeat’e verdiği röportajda mevcut sistemi oturtmanın bile zaman aldığını söyledi ve “Karar, tüm çabamızı tuvalete atıp üzerine sifonu çekiyor. Bu süreçte bazı öğrencileri kaybedebiliriz” ifadelerini kullandı. 

Müdür, “En büyük endişemiz, değişiklik yapmanın öğrencilerin uzaktan eğitime dahil olmasına engel teşkil etmesi. Engelli öğrenciler ve teknoloji okur yazarlığı düşük aileler için zorluk çok daha orantısız olacaktır” diye konuştu. 

Zoom nedir?

Türkiye’de de Milli Eğitim Bakanlığı “Eğitim Bilişim Ağı” (EBA) kullanılması gerektiğini söylerken Zoom, görüntülü iletişim ve video konferans için en çok tercih edilen uygulamalardan biri. 

Zoom programını kendi sitesinden (zoom.us) indirdikten ve kurduktan sonra ana ekran üzerinde yer alan ifadeler kısmında “Online ders yapmak için tıkla”, “Yeni bir online derse katılma”, “Ders planlama” gibi farklı seçenekler yer alıyor. 

Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Sen Jose’de yer alan şirket, 2011’de Çin kökenli Amerikan iş insanı Eric Yuan tarafından kuruldu. 

Yuan, şirketi kurmadan önce Amerikan teknoloji devi Cisco Systems'in mühendislik biriminin başkan yardımcılığını yapıyordu. 

Şirket 2019 yılında halka arz edildi ve piyasa değeri 16 milyar dolara yükseldi. Covid-19 salgınıyla bu rakamlar da katlandı.

Aralık ayında yaklaşık 10 milyon olan günlük kullanıcı sayısı martta 200 milyona yükseldi. Bunun içerisinde 20 ülkede 90 binden fazla okul da bulunuyor. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU