İsrail'de ailelerin koronavirüs hastalarının son anlarında yanında olabilmesi için “kuvöz benzeri” çözüm

Yakınlarını görmek isteyenler, enfekte olma endişesiyle hastaların yanına giremiyor

(Tomer Appelbaum/Haaretz)

İsrail’de bir hastane, aile fertlerinin koronavirüs (Kovid-19) hastalarının son anlarında yanlarında olabilmesi için bir çözüm üretti. Bu yöntemle İsrailliler, yatağın etrafını kaplayan camekan dışından yakınlarını görebilecek.

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre ülkede koronavirüsten ölüm sayısı arttıkça, hastaneler aile üyelerinin kendi hayatlarını riske atmadan veda edebileceği yöntem arayışına girdi.

“Yalnız ölen hastaların hikayeleri beni bir insan ve bir hastane idarecisi olarak şok etti” diyen Tel Aviv İçilov Hastanesi Başkanı Ronni Gamzu, hastaların birinci derece yakınlarının koruyucu giysiler giyerek sevdiklerinin son anlarına yanında olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gamzu, “Hiç kimse yalnız ölmek zorunda kalmamalı ve İçilov’da bu artık olmayacak. Dünyanın geri kalanının da bizim adımımızı izleyeceğine inanıyorum, olması gereken de bu” diye ekledi.

Ancak koruyucu ekipman sıkıntısı ve hastaneye kaldırılan koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle Gamzu’nun bu hamlesini takip etmenin zor olduğu belirtiliyor.

Mayanei Hayeshua Hastanesi Başkanı Prof. Mordechai Ravid ise koruyucu giysi tedarikinde önemli bir eksiklik yaşandığını ve malzemeleri yenilemek için “sürekli bir savaş” verildiğini söyledi.

Ravid, “Bölgede bu hastalıkla dolmuş küçük bir hastaneyiz ve diğer bölgelere nazaran solunum cihazına bağlı hasta sayımız daha fazla” dedi.

Diğer taraftan Tel Haşomer Hastanesi Şeba Tıp Merkezi, aile üyelerinin sevdiklerini görmelerine izin vermek için farklı bir yol buldu. Söz konusu kişilerin yakınlarının görebilmesi için hasta yatağının etrafına camekan bir çerçeve geçirildi.
 


Hastanede Kovid-19 hastalarının tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesine başkanlık eden Prof. Haim Mayan, hastaların ailelerini bu bölümden uzaklaştırma kararının onları enfeksiyondan korumak amacıyla alındığını söyledi.

Mayan, “Böyle bir durumda aileler haliyle üzülüyor. Ya hastalık bulaşmış bir yerde üzüntüden üstlerini başlarını yırtacak olurlarsa. Onları korumamız gerekiyor” dedi.

Hastane, “aile çadırı” adını verdiği bu mekanizmaya aile üyelerinin hastalarla iletişim kurabileceği ve sağlık ekibinden güncelleme alabileceği bir bilgisayar yerleştirdi.

İsrail’de son verilere göre Kovid-19 vaka sayısı 8 bin 611’e çıkarken, şu ana dek bu hastalıktan 51 kişi yaşamını yitirdi.

 

Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU