Eski bakan Törüner: Artık ABD’nin dünyanın en güçlü ülkesi olmadığı anlaşıldı

Milliyet yazarı: Papazlar, rahipler, hahamlar, rabbiler, imamlar, şeyhler bizi olası bir salgından koruyamazlar

Fotoğraf: AA

Eski Devlet Bakanı ve Milliyet gazetesi yazarı Yaman Törüner, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle dünya doğru kabul edilen birçok şeyin değişeceğini, bunlardan birisinin de “ABD, dünyanın en güçlü ülkesi” tezi olduğunu söyledi.

Törüner, bugünkü “Artık ABD en büyük değil” başlıklı köşe yazısında Washington’ın farklı ülkelerden Kovid-19’la mücadele için istediği malzemeleri hatırlattı.

ABD’de ölüm ve vaka sayısının Çin ile İtalya’yı geçtiğini anımsatan Törüner, “ABD’li politikacılar, Çin’de ilk olayın Aralık 2019’da görüldüğünü; olay zamanında açıklansa idi, kendilerinde bu denli yaygın salgınla karşılaşılmayacağını söylüyorlar. Yani, kendi beceriksizlikleri için başkasını suçluyorlar” diye yazdı.

Törüner, yazısına şöyle devam etti:

Bir ilaç Türkiye’de, Çin’de ve tüm dünyada Kovid - 19 tedavisinde ve önleyici olarak kullanılırken, ABD’de ilaçların kullanılmasına izin veren ve ilaç şirketleri ile sıkı ilişkisi bulunan FDA (Food and Drug Administration) kurumu bu ilacın kullanımına Mart 2020 sonunda izin verebildi. Geç kullanım yüzünden, ABD’de 10.000 civarında Kovid - 19 ölümü gerçekleşti.

Tüm uluslararası uçuşlar durdurulmuşken, ABD’de hâlâ yurt içi uçak seferleri yapılıyor. Neredeyse tüm Avrupa büyüklüğünde bir toprak ve nüfusa sahip bu ülkede, dahili uçak seferleri de askıya alınmalıydı. Yine, şehir içi otobüs seferleri, ancak 1 Nisan tarihinde durdurulabildi; tren ve metrolar azaltılmış seferlerle çalışıyor.

“ABD Başkan Yardımcısı Pence, kimsenin açlıktan ölmeyeceğini; süpermarketlere besin sağlanacağını açıkladı. ABD’nin düştüğü duruma bak” diyen Törüner, “Neyi anladık” başlığı altında şunları yazdı:

Avrupalılar sandığımız kadar eğitimli değiller.

Sağlık çalışanları, futbolculardan daha kıymetli imiş.

Tüketilmeyen malın hiçbir kıymeti yokmuş. Petrolde olduğu gibi.

Evde kalınca, hayvanat bahçelerindeki hayvanların ne hissettiklerini deneyimlemiş olduk.

Papazlar, rahipler, hahamlar, rabbiler, imamlar, şeyhler bizi olası bir salgından koruyamazlar.

Doğa, bir gün gelir insanlardan öcünü alır.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU