Cumhuriyet yazarı: Karadeniz’i koz kartı olarak kullanmaya kalkmak, ABD’ye yarar

Mehmet Ali Güller: Ankara, Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açacak Kanal İstanbul projesini iptal etmelidir

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller, NATO’nun yaptığı bazı açıklamaları köşesine taşıdı ve bu paketlerin “Türkiye’yi Karadeniz’den sıkıştırma siyaseti” olarak yorumladı. Güller’e göre Karadeniz’i siyasette koz kartı olarak kullanmaya kalkmak, ABD’nin faydasına olur.

Güller yazısına NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in 2 Nisan’da yaptığı  “Ukrayna ve Gürcistan ile ortaklığı daha güçlü bir şekilde derinleştirme kararı aldık” açıklamasını hatırlatarak başladı ve şunları yazdı:

Stoltenberg, bu iki ülkeye yapılacak destek paketlerinin içeriğini de açıkladı: Tatbikatlar düzenleme, NATO eğitim ve öğretim programına daha fazla erişim sağlama ve bölgenin hava sahasında nelerin olup bittiğini daha iyi anlamak için radar verilerinin değişimi…

Stoltenberg’in açıkladığı bu paketler, ABD’nin Rusya’yı (ve aslında Türkiye’yi de) Karadeniz’den sıkıştırma ve çevreleme siyasetini zorlayacağını gösteriyor.

“Karadeniz’in kıyıdaş ülkelerin denizi olarak kalması ve ABD’nin bu denizden uzak tutulması, Rusya kadar Türkiye’nin de ulusal çıkarıdır” diyen Güller, “Ne yapmamalı” başlığı altında şu önerileri sundu:

Karadeniz konusu, Türkiye’nin Rusya’ya, Rusya’nın Türkiye’ye karşı kullanabileceği bir koz kartı değildir. Karadeniz’in güvenliği her iki ülkenin de ortak çıkarıdır. Karadeniz’i koz kartı olarak kullanmaya kalkmak, ABD’ye yarar.

O nedenle Ankara’nın, ABD’nin Karadeniz stratejisine fırsatlar yaratan taktik hamleleri bir kenara bırakarak bütünlüklü bir strateji geliştirmesi gerekir:

1. Ankara, Gürcistan’ın NATO üyeliğini desteklememelidir.

2. Ankara, Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliğini desteklememelidir.

3. Ankara, Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açacak Kanal İstanbul projesini iptal etmelidir.

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU