Mehmet Öz yanıtladı: Eve yemek siparişinde nelere dikkat edilmeli?

Öz, FDA'yı referans vererek Kovid-19'un herhangi bir gıda veya gıda ambalajından bulaştığına dair kanıt olmadığını söyledi

Fotoğraf: AA

Kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak binlerce insanın ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin olarak Hürriyet’te bir köşe yazısı kaleme aldı.

Mehmet Öz yazısında eve verilen siparişlerde Kovid-19 tehlikesi konusunda kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Buna göre Öz, “Gıdalardan bulaşır mı?” sorusunu şöyle yanıtlandırdı:

Hayır. İrlanda Gıda Güvenliği Kurumu’na göre COVID-19’un yaşayabilmek için bir taşıyıcıya (insana) ihtiyacı var, yiyecekler üzerinde tutunamıyor. Hastalık Kontrol Merkezi’ne (CDC) göreyse bugüne kadar COVID-19’un -çiğ gıdalar dahil olmak üzere- yiyecekler üzerinden bulaştığına dair bir kanıt bulunmuyor. Ayrıca SARS virüsünü öldürmek için 30 dakika 60 derece ısıya maruz bırakmak yeterli. Bu şekilde pişirmenin COVID-19’u da öldüreceğine inanılıyor. Yiyecekleri gıda güvenliği kurallarına uygun olarak temizlemek, pişirmek, düzgün bir şekilde soğutmak ve dondurmak önemli.

Konu hakkında yöneltilen ve Öz’ün verdiği cevaplar şöyle:

Eve siparişte nelere dikkat etmeliyim?

Gıda ambalajı konusunda endişeliyseniz evinize sokmadan önce doğru bir şekilde silmenizin bir zararı yok. Önemli olan kullandığınız dezenfektanların direkt yiyeceklerin ve cildinizin üzerine tatbik edilmemesidir.

 Nasıl teslim almalı, nasıl sofraya götürmeliyim?

Gıda ürünlerinin plastik ve cam yüzeylerini silmek ve meyve-sebzeleri yıkamaya ek olarak, ‘temas olmadan teslim’ opsiyonu sunuluyorsa bunu kullanabilirsiniz.

Gıda siparişi güvenli mi? 

FDA’ya (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) göre şu aşamada COVID-19’un herhangi bir gıda veya gıda ambalajından bulaştığına dair bir kanıt yok.
Ancak yine de COVID-19’a sebep olan virüsün yüzey üzerinde yaşama ihtimali var.

Bu ihtimal, kaç gün için geçerli?

Bu, hâlâ bir soru işareti, ancak bir makalede koronavirüs türlerinin metal, cam, plastik gibi yüzeylerde 9 güne kadar yaşayabildiği yazıldı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU