Çavuşoğlu anlattı: İspanya ve Türkiye arasındaki solunum cihazı krizi nasıl çıktı?

Dışişleri Bakanı: Buradaki şirketler fırsatçılık yapıyor; izne tabi olmasına rağmen izin almadan sözleşmeyi yapıyor, sonra onları bizim üstümüze salıyor

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya’nın  “Türkiye satın aldığımız solunum cihazlarını göndermedi” açıklamasıyla başlayan krizin perde arkasını anlattı.

İspanya'nın Castilla y La Mancha ve Navarra özerk yönetimleri, önceki haftalarda bir Türk şirketinden 3 milyon euro karşılığında 150 adet solunum cihazı satın almıştı. Ancak yen tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında birçok ülkede olduğu gibi Türkiye de sağlık ekipmanlarının ülkeden çıkışına kısıtlama getirmiş ve bundan dolayı bu cihazların İspanya'ya gönderilmesi süresi uzamıştı.

Hürriyet gazetesinden Abdulkadir Selvi de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeyi bugünkü köşesinde aktardı.

Madrid ile sorunun çözüldüğünü bildiren Çavuşoğlu, krizin neden kaynaklandığını şu ifadelerle anlattı:

İspanya’da bazı otonom bölgeleri var. Bunlar devletin dışında bizdeki bazı firmalarla sözleşme imzalamışlar. Daha sonra bunları merkezi hükümet bize iletti. Biz karşılayabileceklerimizi gönderdik ama bazılarını o günlerde bizde yeterli sayıda olmadığı için karşılayamadık. Mesela bu solunum cihazlarının ihracatı Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi. Bunları gönderemedik. Bu sefer otonom bölgelerdeki yöneticiler ve basın, ‘Türkiye bizim mallarımıza el koydu’ diye haber yaptılar. Ondan dolayı iş büyüdü. Burada bizdeki şirketler de fırsatçılık yapıyor. İhraç ederse daha fazla para kazanıyor. Ve izne tabi olmasına rağmen izin almadan sözleşmeyi yapıyor, sonra onları bizim üstümüze salıyor. Baskı yaptırıyor. Kurnazlık yapıyorlar. Çok yanlış yapıyorlar. Bu sefer de veremeyince ‘Türkiye vermedi’ oluyor. Bizi de zor durumda bırakıyor. Versen, bizde ürün yetersizliği olacak. Sorun bundan kaynaklandı. Federal hükümetin bunda bir suçu yok.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU