ABD'de acil müdahaleye ihtiyaç duyan hastaların bile Kovid-19 kapma korkusuyla hastaneye gitmediği belirlendi

Salgın ülkedeki sağlık merkezlerinde verilen hizmeti kilitlenme noktasına getirirken koronavirüs dışı kritik semptomlar gösteren bazı kişilerse doktora gitmeye korkuyor

New York'taki hastaneler vakalara yetişmekte güçlük yaşarken, sağlık görevlileri kullanılan ambulansları da dezenfekte ediyor (AFP)

ABD’de doktorlar koronavirüsle (Kovid-19) ilgili olmayan ölümlerde artış yaşanmasından korkarken, bazı hastalar da virüs bulaşma tehlikesi nedeniyle hastaneye gitmemeyi tercih ediyor.

Ülkeyi sarsan salgının ortasında Kovid-19 dışı yaşamı tehdit eden tıbbi vakalar da yaşanmaya devam ediyor.

Denver bölgesindeki üç hastanede çalışan acil tıp doktoru Comilla Sasson, kritik semptomlar gösteren bazı kişilerin koronavirüsle mücadele nedeniyle sınırlarını zorlamış durumdaki acil servise gitme korkusu yaşadığını belirtirken başından geçen bir olayı NBC News’a aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sasson telefon aracılığıyla şikayetlerini anlatan ve kalp krizi belirtileri gösteren kişiye hastaneye gitmesi gerektiğini söylediğini ancak karşı taraftan “Hastaneye gidip koronavirüs kapma riskini almaktansa ölmeyi tercih ederim” yanıtını aldığını ifade etti.

Doktor, “Ona aile fertlerinden biriyle konuşup konuşamayacağımı sordum, ‘Hayır’ yanıtını verdi. Zaten kararını vermişti” diye konuştu.

Amerikan Kalp Derneği Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Sasson, “Geç kalınan her dakika kötü bir neticeyle karşılaşma ihtimali de artar” dedi ve kalp krizi örneğini verdi:

Birkaç dakika içinde hastaneye varırsanız o kalp damarını açabilir ve kan akışını sağlayabiliriz ancak birkaç saatlik gecikme ölüm-kalım arasında bir fark demek.

Öte yandan Hong Kong'da koronavirüs salgınının zirvede olduğu sırada doktorlar, Amerikalı meslektaşlarının şu anda gördüğü eğilimi gözlemledi.

Salgınla ilgili makalelerin yer aldığı bir yayına gönderilen bir mektupta doktorlar, kalp krizi semptomları gösteren kişilerin hastanelerin “gereksiz ziyaretleri askıya almasının” ardından bakım almak için beklediğini yazdı.
 


Boston'daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nde kardiyolog Dr. Dhruv Kazi'ye göre, Kovid-19’la ilgisi olmayan ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden durumlar için tıbbi bakım aramayı ertelemenin arkasında muhtemelen birçok faktör yatıyor.

Söz konusu etkenler arasında insanların acil serviste virüs bulaşmasından korkması, hastaneye ulaşım imkanlarının olmaması ve tıbbi destek sisteminin tıkanmasından endişe duyulması yer alıyor.

Son rakamlara göre vaka sayısının 311 bini aştığı ABD’de şu ana dek 8 bin 454 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ülkede salgının merkezi haline gelen New York eyaletinde Vali Andrew Cuomo 102 bin 863 kişinin virüsten etkilendiğini, 2 bin 935 kişinin de öldüğünü duyurmuştu.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da şehirde 6-7 Nisan'a kadar yetecek suni solunum cihazı kaldığını ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU