ÇHD davasından tutuklu iki avukat ölüm orucuna başladı

Adil yargılanma talebiyle açlık grevi eylemi yapan avukat Ebru Timtik ve avukat Aytaç Ünsal, eylemlerini ölüm orucuna çevirdi. Timtik 94, Ünsal 63 gündür açlık grevindeydi

Görsel: Pixabay

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), telekonferansla yaptığı basın toplantısında, 5 Nisan Avukatlar Günü'nde dernek üyesi avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın açlık grevi eylemini ölüm orucuna çevirdiğini duyurdu.

Eyleme adil yargılanma talebiyle başlamışlardı

Ebru Timtik 94 gündür, Aytaç Ünsal 63 gündür açlık grevi eylemi yapıyordu. ÇHD'ye yönelik operasyonun ardından 2017 yılının Kasım ayında tutuklanan avukatlara toplam 159 yıl hapis cezası verilmişti. Avukatlar, adil yargılanma haklarının yok sayıldığını belirterek açlık grevi eylemine başlamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyleme başlayan avukatlardan ÇHD'nin tutuklu Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Ayşegül Çağatay, 3 Şubat'ta başlattıkları eyleme 3 Mart'ta ara vermiş, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Oya Arslan ve Aytaç Ünsal eyleme süresiz ve dönüşümsüz olarak devam edeceğini duyurmuştu.

"Bu şartlar altında hiçbir tutuklamayı kabul etmiyoruz"

ÇHD'nin düzenlediği toplantıda, Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik, eylemlerini ölüm orucuna çevirdiği duyurulurken, yapılan açıklamada, "Bugün 5 Nisan, bugün Türkiye'de avukatlar günü. Hukukun olmadığı, yargılamaların birer parodiye dönüştüğü, binlerce tutuklu ve hükümlünün hapishanelerde ölüme terk edildiği bir ülkede bugün avukatlar günü. Bu şartlar altında hiçbir kutlamayı kabul etmiyoruz" denildi. 

CHP ve HDP'li vekiller de katıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de konuşmacı olduğu toplantıya, ÇHD 2. Başkanı Ümit Büyükdağ, Halkın Hukuk Bürosu adına Didem Baydar Ünsal, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, Adalet İçin Hukukçular'dan Özgür Urfa, Adalet Nöbeti'nden Kemal Aytaç, Avukat İnisiyatifi'nden Fikret İlkiz, Avukatlar Sendikası'ndan Selin Aksoy, Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Gazi Uzun, Demokrasi için Hukukçular'dan Yıldız İmrek ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli de katıldı.

Yargıtay Başsavcılığı 159 yıllık cezanın 141'inin onanmasını istemişti

ÇHD üyesi avukatlara 20 Mart 2019'daki duruşmada verilen 159 yıllık hapis cezası, 15 Ekim 2019'da istinaf tarafından da onanmıştı. Yargıtay'a taşınan kararla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sunulan tebliğnamde, 159 yıllık cezanın 141'inin onanması istenmişti. Başsavcılık, "Örgüt kurma ve yönetme" suçlamasıyla 18 yıl 9 ay hapis cezası alan Barkın Timtik hakkındaki kararın bozulmasını isteyerek, dosyadaki delillerin yeterli olmadığını ve "Örgüt üyeliği" suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın aralarında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu avukatlar hakkında onama kararı istediği cezalar şöyle:

Özgür Yılmaz: Örgüt üyeliği suçundan 13,5 yıl
Ebru Timtik: Örgüt üyeliği suçundan 13,5 yıl
Behiç Aşçı, Şükriye Erden: Örgüt üyeliği suçundan 12 yıl
Selçuk Kozağaçlı: Örgüt üyeliği suçundan 10 yıl 15 ay
Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten: Örgüt üyeliği suçundan 10 yıl 6 ay
Aycan Çiçek, Naciye Demir: Örgüt üyeliği suçundan 9 yıl
Ezgi Çakır: Örgüt üyeliği suçundan 8 yıl 
Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren, Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen: Örgüte yardım suçundan 3 yıl 9 ay
Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir: Örgüte yardım suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin toplantısında yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Biz bu açıklamayı yazarken dünya genelinde Koronavirüsü nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 54,226 olarak açıklanmıştı. Biz bu açıklamayı yazarken baskı ve yasaklara karşı direnen Helin Bölek son nefesini vermişti.

Koronavirüsünden ölenleri ve Helin'i arka arkaya saymamız ilk anda kulağınızı tırmalayabilir. Tırmalamasın. Biz bir bağlantısı olduğuna inanıyoruz. Zira koronavirüsünden hayatını kaybeden insanların ölümünü doğal ölüm olarak kabul etmiyor, azgın kapitalizmin kitlesel katliamı olarak okuyoruz. Helin'in ölümü de başka bir yerden açıklanamaz. Bu sistem bizleri, hepimizi, öyle ya da böyle katlediyor. Mücadelemizi bu bilinçle yürütmeyi avukatlık mesleğinin gereği kabul ediyoruz. 

Bizler ÇHD’li avukatlarız. Ve bu coğrafyada kurulduğumuz günden bu yana işçilerin, emekçilerin, ezilen halkların yanında ve zorbaların karşısında mücadele etme bilinci ile hareket ediyoruz. Bugün 5 Nisan, bugün Türkiye'de avukatlar günü.

Hukukun olmadığı, yargılamaların birer parodiye dönüştüğü, binlerce tutuklu ve hükümlünün hapishanelerde ölüme terk edildiği bir ülkede bugün avukatlar günü.

Bu şartlar altında hiçbir kutlamayı kabul etmiyoruz!

8 meslektaşımız, derneğimizin başkanı da dahil olmak üzere bugün hala hapishanede. Kendileri ile görüşme olanaklarımız gün geçtikçe sınırlanıyor. 4'ü bugüne kadar açlık grevini sürdürmekte idi. Sağlıkları için endişeliyiz. Onlar da – taşıdıkları yük yetmezmiş gibi – bizlerin, ailelerinin, müvekkillerinin sağlıkları için endişeli. 

Meslektaşlarımızın talepleri çok net. İlk günden beri paylaşıyoruz. En özlü ifadesi ile adalet istiyorlar! Bu taleple Ebru Timtik 90 günden fazla, Aytaç Ünsal, Oya Aslan ve Barkın Timtik 60 günden fazladır açlık grevinde. Hükümet cenahı ise, bırakın talepleri karşılamaya yanaşmayı, adaletsizlik zincirine yeni halkalar eklemekten geri durmuyor. Sözde bir infaz yasası tartışılıyor. Arkadaşlarımız ve binlerce politik tutuklu ve hükümlü kapsam dışına itiliyor, koronavirüs karşısında hiçbir koruyucu mekanizmaya sahip olmayan hapishanelerde ölüme terk edilmek isteniyorlar.

Gelinen bu aşamada derneğimizin üyesi meslektaşlarımız Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal, açlık grevlerini ölüm orucuna dönüştürmeye karar vermişlerdir. Bugünün özgün koşulları nedeniyle bu durumu kamuoyu ile kendilerinin paylaşabileceği bir kanal olmadığından, ÇHD olarak kamuoyunu bilgilendirme görevini üstleniyoruz. 

Biz kaygılıyız ama daha çok da öfkeliyiz.

Bugün 5 Nisan, Ebru ve Aytaç ölüm orucunda! Hiçbir kutlamayı kabul etmiyor, 5 Nisan'ın bir mücadele günü olduğunu tüm hukuk kurumlarına anımsatıyoruz!

Tüm duyarlı kamuoyuna çağrımız, ölümlere engel olmak için, adalet talebine sahip çıkmalarıdır.

Saygılarımızla

Çağdaş Hukukçular Derneği 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU