Dolly'yi klonlayan Britanyalı bilim insanları koronavirüs tedavisi için hükümetle görüşmelere başladı

Sağlıklı gönüllülerin bağışıklık hücrelerini kullanan tedavinin Temmuz'a kadar geliştirilmesi umuluyor

Çekirdek transferiyle bir hücreden klonlanan ilk memeli Dolly'nin varlığı 1997'de halka duyurulmuştu (AFP)

Dolly isimli koyunu klonlamalarıyla tanınan bilim insanlarının genç ve sağlıklı gönüllülerin bağışıklık hücrelerini koronavirüs hastaları için kullanan olası bir tedavi için Birleşik Krallık (BK) hükümetiyle görüşmeler yaptığı bildirildi.

Daily Telegraph'ın haberine göre daha önce kanser hastalarını bağışıklık geliştiren hücrelerini aşılayarak tedavi eden İskoçya'nın Glasgow şehri yakınlarındaki TC BioPharm'dan araştırmacılar, şimdi aynı tedavinin koronavirüse karşı da işe yarayacağını düşünüyor.

TC BioPharm'ın üst düzey stratejik tıp danışmanı Dr. Brian Kelly şunları ifade etti: "Viral enfeksiyonlarla savaşmadaki ana zorluklardan biri normal hücrelere değil, sadece enfekte olmuş hücrelere saldıracak bir şey geliştirmektir.

Bu nedenle ortaya koyduğumuz çözüm vücudun viral enfeksiyonlara karşı doğal savunmasına odaklandı.

Bir viral enfeksiyonla başarıyla mücadele eden hastalarda, kendi bağışıklık sistemleri gelişir ve bu, yeniden enfekte olmayı engelleyecek şekilde korunur."

Tedavinin klinik deneylerini başlatmak ve temmuz ayına kadar NHS (BK Ulusal Sağlık Sistemi -çn.) hastanelerinin kullanımına sunmak için hükümetle görüşmeler devam ediyor.

 Vericilerden gelen T hücreleri, diğer bağışıklık sistemi hücrelerinden farklı olarak vücuda giren işgalcileri hücre yüzeylerindeki yabancı çıkıntılar aracılığıyla belirlemek yerine virüslerin olağan dışı metabolizmasını tespit ediyor.

Bu dönor hücreleri bir virüsü saptadığında hem virüsleri imha etmeye başlıyor hem de tamamen yok edilmesi gereken bir yabancı ihlal bulunduğunu bağışıklık sisteminin kalanına bildiriyor.

Dr. Kelly, bu yaklaşım sayesinde virüs mutasyon geçirse bile vücuda yeniden girdiğinde aşılamanın yinelenebileceğini ve işe yaramayı sürdüreceğini ifade etti.

Klinik evre için hücre tedavileri geliştiren TC Biopharm şirketini, 1996'da Edinburgh'daki Roslin Enstitüsün'de Dolly isimli koyunu klonlayan ekibin üyelerinden Angela Scott kurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK çapında koronavirüs için farklı tedaviler de geliştirilmeye devam ediyor. Bunlardan biri şu anda İngiltere ve İskoçya'da az sayıdaki hasta üzerinde denenen remdisivir isimli bir ilaç.

Remdesivir'i anti-viral ilaçlarının üretiminde uzmanlaşan Gliead ilaç firması imal ediyor.

Şirketin BK ve İrlanda'dan sorumlu genel müdürü Hilary Hutton-Squire, bu ilacın arkasındaki çalışmanın 10 yıldan daha eskiye dayandığını belirtiyor.

Hutton-Squire, "Koronavirüsler önemli bir virüs kategorisi çünkü hayvandan insana sıçradığını gördüğümüz önceki zamanlarda SARS'ta ve MERS'te olduğu gibi çok fazla soruna yol açtılar" dedi ve ekledi:

Remdesivir bu nedenle SARS ve MERS'e karşı incelediğimiz bir üründü ve epey etkinlik göstermişti. Bu nedenle Kovid-19 hastalarının tedavisinde rol oynayıp oynamadığını en kısa zamanda görmenin gerçekten önemli olduğunu düşündük.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU