Gürcistan koronavirüsle mücadelede nasıl başarılı oldu?

Hastalığa yakalanan ilk vakanın tespit edilmesinin ardından hızla görev gücü oluşturuldu ve bir dizi önlem alındı

Gürcistan, koronavirüs tespit edilmesinin ardından sınırlarda güvenliği artırmıştı (Reuters)

Doğrulanmış 170 koronavirüs (Kovid-19) vakası olan Gürcistan'da şu ana dek 36 kişi bu hastalıktan kurtuldu, bir kişi de yaşamını yitirdi. 4 Nisan’da hayatını kaybeden 79 yaşındaki kadın hastanın daha önce başka hastalıklarının da olduğu belirtildi.

Emerging Europe’da yer alan makalede 3,7 milyon nüfusa sahip bu Kafkas ülkesinin koronavirüsü “uzakta tutma başarısının dünyaca yakından izlendiği” belirtilirken, Gürcistan'ın salgınla mücadelede "hızlı ve kararlı adımlar attığına" dikkat çekildi.

Tiflis hükümeti, ilk koronavirüs vakasının 26 Şubat’ta İran’dan dönmüş bir yolcuda tespit edilmesinin ardından harekete geçti.

Başbakan Giorgi Gakharia aynı gün koronavirüsle mücadele için bakanlıklar arası bir görev gücü oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Durumu kontrol altına almak için hazırlanan ekibe tüm büyük hükümet kuruluşlarından temsilciler seçildi ve bu grubun aldığı ilk karar İran’a uçuş yasağı getirmek oldu.

Görev gücü 24 saatten daha kısa bir süre sonra da her bakanlığa koronavirüse karşı bir eylem planı hazırlaması talimatını verdi.

28 Şubat’ta İtalya’dan yeni dönen bir kişide hastalık tespit edilmesi üzerine bu ülkeyle de uçuşlar askıya alındı.

29 Şubat'ta üçüncü bir koronavirüs vakası tespit edildikten sonra ülkenin dört bir yanında okullar kapatıldı.

Kısa bir süre sonra gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve Tiflis metrosunun kapatılması dahil toplu taşıma hizmetlerinin askıya alınmasını da içeren ülke çapında tecrit önlemleri alındı.

O zamandan sonra yerleşik olmayan tüm yabancılara ülkeye giriş yasağı kondu ve yük taşıtları hariç tüm sınırlar kapatıldı. 20 Mart’ta da yolcular için havayolu trafiği durduruldu.

Makaleye göre bu unsurların dışında salgınla mücadelede Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'nin (NCDC) bir parçası olan Richard Lugar Halk Sağlığı Araştırma Merkezi de önemli bir rol üstlendi.

TOK TV yetkilisi ve Gürcistan Gazetecilik Kaynak Merkezi proje yöneticisi Nina Kheladze, "Lugar laboratuvarı Gürcistan'ın sadece test sonuçlarını kısa sürede almasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda virüsün köklerini de izliyor” dedi.

Bu halk sağlığı araştırma merkezi, Kooperatif Biyolojik Katılım Programı (CBEP) çerçevesinde ABD hükümetinin fonlarıyla inşa edilmişti.

Kuruluşun 2011’de açılmasından bu yana Rus propagandasının hedefi olduğu iddia edilirken, Kheladze “Laboratuarın ‘gerçek’ amacı hakkında birkaç efsane yaratıldı ve ne yazık ki birçok Gürcü vatandaşı bu mesajlardan etkilendi. Ancak bugün, Kovid-19'un Gürcistan'da yayılmasına karşı mücadelede hayati önem taşıyan çalışmalarından dolayı bu laboratuvarı övmeyen birini bulmak zor” diye konuştu.
 


Öte yandan Gürcistan'da yaklaşmakta olan Ortodoks Paskalya kutlamalarının daha yaygın bir salgına yol açabileceğine dair bazı endişeler de bulunuyor.

Başbakan Gakharia da üst düzey hükümet yetkilileri NCDC'nin tavsiyelerini takip edeceklerini ve Paskalya Pazarı’nda (Ortodoks dünyasında 19 Nisan'a denk geliyor) kiliseden uzak duracaklarını söylerken, kiliseyse hizmet vermeye devam etmeyi plandığı ifade edildi.

Kheladze, “Seçim öncesi dönemdeyiz ve kilisenin desteği hükümet için önemli” diye ekledi.

"Birçok karanlık dönemden geçmiş bir ülke"

Diğer taraftan Foreign Policy de Gürcistan’ı Güney Kore, Tayvan, Kanada ve İzlanda’yla birlikte dünyaya koronavirüsle mücadele dersi verebilecek ülkeler arasında saydı.

Dergiye konuşan Gürcü gazeteci Natalia Antelava, “Bana göre bunda hükümetin meseleyi en başından ciddiye alması etkili oldu. Gürcistan, krize alışkın bir ülke. 2008’de iç savaşlar ve Rus işgali yaşayan, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonraki 90'lar boyunca çok karanlık bir dönem geçirmiş bir ülke” dedi.

Bu arada salgına karşı Gürcistan ekonomisini korumak için alınan tedbirlerin, Kovid-19'un yayılmasını durdurmak için alınan önlemler kadar başarılı olup olmayacağı bilinmiyor.

Ülke ekonomisi son 10 yılda ortalama yüzde 4,5 oranında büyüme kaydetti. Bu süreç 2007-2008 dönemi küresel mali kriz, 2008'de Rusya’yla çatışmalar ve 2014'ten bu yana önemli ticaret ortaklarını etkileyen emtia fiyatlarındaki düşüş de dahil olmak üzere sayısız şoklara rağmen oldu.

Gürcistan hükümeti geçen hafta devlet bütçesinden koronavirüs salgından etkilenen ülke ekonomisine destek için 2 milyar lari (yaklaşık 4,3 milyar TL) ayıracağını açıklamıştı.

Ancak Avrupa'daki hemen hemen her ülke için öngörüldüğü gibi Gürcistan'ın da resesyon yaşaması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Emerging Europe, Foreign Policy

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU