Sudan’da koronavirüs: Polisten şiddet gören yüzlerce doktor greve gitti

10 bin hastaya yalnızca bir doktorun düştüğü ülkede, sağlık çalışanları görev başında polis şiddetinin hedefi olmaktan mustarip

Ülkede kayıtlı 10 koronavirüs vakasından ikisinin öldüğü, ikisinin de iyileştiği açıklandı (AFP) 

Kuzey Afrika ülkesi Sudan’da sağlık çalışanları koronavirüs salgınının ortasında polisle de uğraşmak zorunda. 

Middle East Eye’ın haberine göre, polisten şiddet gören yüzlerce doktor greve giderken, yüzlercesi de hastanede polis şiddeti son bulmazsa eyleme katılacaklarını ifade ediyor. 

Memurlarının, doktorlar da dahil olmak üzere, sivillere nasıl davranacağını bilecek kadar eğitimli ve disiplinli olduğunu öne süren Sudan Polis Gücü, bu tarz şiddet eylemlerine bazı polis memurlarının öfkesinin neden olduğunu bildirdi. Münferit eylemlerin cezalandırıldığı da iddia edildi.

Sağlık Bakanlığı’ysa ortada büyütülecek bir konu olmadığını öne sürüyor. 

Ömer el Beşir’in geçen sene devrildiği protestolarda önemli rol oynayan Sudan Doktorları Merkez Komitesi Genel Sekreteri Ömer Ahmed Salih, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Yüzlerce doktor bu tarz saldırılar yüzünden grevde. Cebel Evliya, Türk, Ahmed Gasm ve Bahri hastanelerinin yanı sıra Hartum’daki ve Hartum dışındaki hastanelerde bu ay benzer olaylar yaşandı. Biz ise doktorlara grev yapmamaları için çağrıda bulunduk. Fakat yetkililer de sorumluluk alarak doktorları korumalı.

Doktor Muhammed Faysal, başkent Hartum’un güneyindeki Cebel Evliya Hastanesi’nde görev yaparken biri üniformalı ve silahlı 5 polisin kendisine saldırdığını anlattı. 

Hastalardan birinde koronavirüs olma ihtimali üzerine hastaneyi boşaltmaya çalıştıklarını aktaran 30 yaşındaki doktor, bekleyen bazı hastaların direnmesi üzerine güvenliği çağırdığını söyleyerek olayın devamını şöyle anlattı:

Hastalardan biri silahlı polis memuruydu. Almaya çalıştığımız önlemi kabul etmeyerek şiddete başvurdu. Aniden 5 erkek burnum kanayana kadar beni dövdü. Meslektaşlarım beni acil servise götürdü.

“Çok defa benzer bir şekilde bize engel olan polis memurları hakkında soruşturma açtırmayı başardık ancak ceza alacaklarını sanmıyorum” da diyen Faysal, 6 ay önce de sarhoş bir polis memurunun kendisini bıçaklamaya çalıştığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cebel Evliya Hastanesi’nin yöneticilerinden Ghofran Awad, doktorların bu olaylar üzerine greve giderek, acil vakalar dışında, hastalarla ilgilenmediğini açıkladı. Binlerce kişiye hizmet veren hastanedeki grevin, koronavirüs dışında da hastalıklarla boğuşan halkı kötü etkileyeceğini belirterek, doktorlara şiddet uygulanmasının sıradan görülemeyeceğini vurguladı. 

Yaklaşık 45 milyon kişinin yaşadığı ve çatışmalarla zayıflayan Sudan’da henüz yalnızca 10 kayıtlı koronavirüs vakası var. Bunlar arasındaki iki kişinin öldüğü, ikisinin de iyileştiği açıklandı. Test yapılan insan sayısının azlığı, ülkedeki gerçek tabloyu gizliyor olabilir. 10 bin kişiye bir doktorun düştüğü Sudan’da sağlık altyapısının zayıflığı göz önünde bulundurulunca, salgının çok sayıda kişinin ölümüne neden olmasından korkuluyor.  


Independent Türkçe, Middle East Eye

DAHA FAZLA HABER OKU