Bankalar Birliği: S&P’nin bankacılık sektörüne ilişkin açıklamaları temelsiz

Açıklamada S&P analistlerinin son dönemdeki toparlanmayı dikkate almadığı savunuldu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Standard and Poor’s (S&P) analistlerinin Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

TBB açıklamasında analistlerin görüşlerinin en kötü varsayımlara dayalı senaryoların ürünü olması nedeniyle temelsiz olduğu, son dönemdeki toparlanmayı dikkate almadığı savunuldu.

Bankalar Birliği açıklamasında yakın izlemeye alınan kredilerde artış olduğunun altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

“Bankaların kendi bünyelerinde geliştirdikleri modellerin sonucu belirlenen 'kredi riskinde önemli artış' nedeniyle ikinci gruba alınan krediler sorunlu kredi olarak değerlendirilmemelidir. Değerlendirmenin, 'kredinin ilk verildiği tarihe göre kredibilitesinde kısmen azalma olabileceği' şeklinde yorumlanması daha doğru olacaktır. Kaldı ki, zorlu geçen yakın dönemlere ilişkin verilere göre yakın izlemedeki kredilerin takibe intikal oranı yüzde 5'ler seviyesindedir. Bu sınıftaki kredilere takibe atılmış ve donuk alacak haline gelmiş kredi muamelesi yapılması son derece yanlıştır.”

"Bankacılık sektörümüz güçlü ve sağlıklı bir yapıdadır"

Açıklamada yakın izlemeye alınan kredi müşterilerinin tamamına yakınının faaliyetlerini sağlıklı olarak sürdürdüğü ve Türkiye'nin güçlü girişimcileri tarafından yönetildiği bildirildi.

Yurtdışında yerleşik ortakların mali yapılarında bozulma olsa dahi bunların Türkiye'deki şirketlerinin faaliyetlerinin de katma değer oluşturmaya devam ettiği belirtilen açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

"Diğer yandan, yurtdışındaki bankacılık düzenleme ve denetleme kuruluşları tarafından da çok yakından izlenmekte olan yurtdışı yerleşiklere ait ülkemizdeki bankaların faaliyetleri, yerleşik bankalarımıza benzer şekilde devam etmekte, bahsi geçen derecelendirme şirketini yanlışlamaktadır. Bankacılık sektörümüz güçlü ve sağlıklı bir yapıdadır. Beklenmedik risklere dayanabilecek donanıma ve bunları yönetebilecek tecrübeye sahiptir."
 

DAHA FAZLA HABER OKU