Ahmet Hakan: Ölüm öyle bir kutsandı ki dehşete düştüm

Hürriyet yazarı: Bu bir cinayettir ve bu cinayetin ortağı olmayın!

Fotoğraf: AFP

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, taleplerinin karşılanması için yaptığı ölüm orucu eyleminin 288. gününde yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi Helin Bölek hakkında yazdı.

Yazısına 16 yıl önce avukat Behiç Aşçı’nın yaptığı ölüm orucu eylemini hatırlatarak başlayan Hakan, şu ifadeleri kullandı:

İki yüz küsur günlük eyleminin ardından durumu kritikleşmişti.

O günlerde yazar Ahmet Ümit’le birlikte Behiç Aşcı’yı ölüm orucundan vazgeçirmek üzere bir girişimde bulunmuştuk.

Şişli’de bir apartman katında ölüme yatmış bu avukatla görüşmüş, “Tamam, yaptığın eylem ses getirdi. Ama artık vazgeç. Lütfen ölmeyi değil, yaşamayı seç” demiştik.

Bizim bu girişimimizin ardından bıraktı ölüm orucunu Behiç Aşcı. Hastaneye kaldırıldı. Sağlığına kavuştu.

16 yıl sonra tekrar bir “ölüm orucu vakası” yaşandığını söyleyen Hakan, şu ifadeleri kullandı:

Ancak bu kez hayatın değil ölümün galip geldiği bir süreç yaşandı. Gencecik bir kadın, kendi elleriyle yaşamına son verdi.

Şöyle bir baktım bu olaya karşı sergilenen tepkilere...

Ölüm, öyle bir kutsanıyordu ki dehşete düştüm.

Genç kadının yüzünün açıkta bırakıldığı tabutunun başında “Mitralyöz” falan diye halaylar çekildiğini görünce yaşadığım dehşet bin katına çıktı.

Yapmayın! Etmeyin! Aklınızı başına toplayın! Ölümü kutsamayın! Bedeni ölüme yatırmak, bir eylem biçimi olmaz, olamaz! Destanlar çıkarmayın bu ölümden! Özendirici davranmayın! Ölümü, hayatın önüne geçirmeyin! Yapılanın doğru bir tutum olduğu yaklaşımından uzak durun! Yazıktır! Günahtır! Bu bir cinayettir ve bu cinayetin ortağı olmayın!

Bölek, cezaevindeki üyelerinin tahliye edilmesi, İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında çıkarılan yakalama kararlarının kaldırılması, konser yasaklarının ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskıların son bulması talebiyle açlık grevine başlamış ve eylemi ölüm orucuna çevirmişti. Grup Yorum üyesi, açlık grevinin 288. Gününde hayatını kaybetti.

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU