Sudan'da milyonlarca genç risk altında

Koronavirüs salgının bu bölgelere ulaşması ve bir felakete neden olması korkusuyla söz konusu bölgelerin kapatılmasına yönelik çağrılar arttı

Fotoğraf: Hasan Hamid

Sudan’da koronavirüs salgınının geleneksel altın madenciliğine sıçramasından korkuluyor. Zirâ kalabalık, hizmetlerin yetersiz olduğu ve düzensiz topluluklar, çöl ortalarında ve çorak uzak bölgelerde yerleşmiş durumda. Söz konusu bölgelerde zorlu hayat koşulları nedeniyle tehlikeli mesleklerde çalışmak zorunda kalan, çoğu genç yaklaşık 6 milyon madenci ve işçi bulunuyor.

Korkular ve önlemler

Koronavirüs salgının bu bölgelere ulaşması ve bir felakete neden olması korkusuyla söz konusu bölgelerin kapatılmasına yönelik çağrılar arttı.

Enerji ve Madencilik Bakanlığı’nda ise geleneksel madencilik bölgelerindeki altın piyasalarının Orta Afrika, Çad, Mısır, Eritre, Etiyopya ve Güney Sudan gibi komşu ülkelerden yabancıları kendine çekeceği konusunda endişeli. Aynı zamanda salgının önlenmesi için 14 eyaletteki madencilik alanlarındaki 70 pazarda koruyucu sağlık önlemleri alındığı da doğrulandı.

Geleneksel madencilik idaresi müdürü Abdullah el-Aşum, sivil madencilik alanlarındaki aşırı işçi sayısına ve pazarların altı ülke sınırında bulunmasına rağmen şu ana kadar herhangi bir vaka kaydedilmediğini duyurdu. Ancak yine de virüsün er ya da geç buralara ulaşabileceği korkusunu dile getirdi.

Diğer yandan söz konusu hassas alanlarda tüm önlemleri uygulamaya hazır olan bakanlığın gerekli yardımları sağlamak için sağlık yetkilileriyle iletişim kurduğunu söyledi.

Aşum ayrıca yetkililerin astığı posterlerle ve yaptığı sesli duyurularla madenciler arasında önleyici bilinçlendirme çalışmalarının yoğunlaştırıldığını ve güvenlik için bu bölgelerde ambulanslar bulundurulduğunu da sözlerine ekledi.

Olası felaket uyarısı

Kızıldeniz Üniversitesi Müdürü ekonomist Prof. Hasan Beşir, koronavirüs salgınının bu bölgelere sıçramasının felakete neden olacağını ve altın madenciliği ile pazar faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Hasan Beşir, Sudan halkını, gençleri ve direniş komitelerini salgınla mücadele etme ve yayılmasını önlemek için alarm durumu ilan etmeye çağırdı.

Kuzey Eyaleti’nin Delgo yerleşimindeki direniş ve değişim komiteleri, donanımlı sağlık tesislerinden yoksun olan söz konusu bölgelerdeki mevcut tesislerin kapasitelerinin yetersiz olduğu konusunda uyardı. Aynı zamanda salgını önlemek için madencilik pazarlarının kapatılması ve buralarda önleyici tedbirlerin uygulanması çağrısında bulundu.

Yoksulluk ve macera

Geleneksel Madencilik Federasyonu’ndaki kaynaklara göre ağır koşullara ve barındırdığı tehlikelere rağmen geleneksel madencilik, ekonomiye önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Aynı zamanda çok sayıda ailenin maddi koşullarını iyileştirerek yoksulluğun, işsizliğin ve şehre göçün azalmasını sağlıyor. Verilere göre farklı eyaletlerindeki 266 alanda bir milyon madenci ve madencilik sürecindeki tamamlayıcı faaliyetlerde çalışan beş milyon işçi bulunuyor.

Madencilik alanlarının bitişiğinde ise iş insanları, tüccarlar, sokak satıcıları ve popüler restoranlar ile dolu geleneksel altın pazarları var. Komşu ülkelerden gelen yabancılar bu pazarlara sıkça uğruyor. Bu da salgının buralarda yayılma ihtimalini ve durumun hassasiyetini ikiye katlıyor. Diğer yandan bu sektördeki işçiler zaten toprak kirliliği, maden kalıntılarından inşa edilen evler, madencilikte kullanılan bazı zehirli maddeler gibi nedenlerden dolayı çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalıyor.

Şans, el kullanılarak yapılan ve hem zor hem de riskli bir iş olan geleneksel madencilikte birkaç kilogram altına ulaşmada büyük bir rol oynuyor. Bazen tüm gün süren çabalar bir avuç altının bulunması ile de sonuçlanabiliyor. Madenciler ise bunun için hayatlarını riske atıyor.

Kısıtlamalar

Önceki parlamento, gençlerin geleneksel madenciliğe dâhil olma isteklerini kontrol altına almak ve organize etmek için 2015 yılında madencilik yasasında birtakım değişikler yapmıştı. Böylece bu alana girmek isteyenler için bazı kısıtlamalar getirilmiş, yetkili makamlardan alınacak geçerli bir lisans olmadan madencilik ve arama yapan kişilerin cezalandırılması öngörülmüştü.

Sudanlı yetkililerin acil sağlık durumu ilan etmesinin ardından yurtiçi otobüs trafiği bir ölçüde kısıtlandı. Bu durum, madencilik alanları ile çevresindeki pazarlara gidiş gelişlerin azalmasını sağladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/108271

DAHA FAZLA HABER OKU