Coğrafyanın Kürtlere zulüm ettiğini söyleyen Barzani: Dağ yaşamını saray yaşamına tercih ederim

Eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, hem kendisine hem de halka zulüm eden kişinin zulmün en büyüğüne layık olduğunu söyledi

Mesut Barzani / Fotoğraf: AA

Eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkan Mesut Barzani, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli MBC televizyonuna verdiği röportajda, hayatı, Eylül Devrimi ve Irak’ta Saddam Hüseyin dönemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Babası Molla Mustafa Barzani’nin vefatının kendileri için felaket olduğunu kaydeden Barzani, ancak bunun Kürt davasının yok olmasına neden olmadığını belirtti.

MBC muhabirinin, "Coğrafya Kürtler için zulüm oldu mu" sorusunu Barzani, "Coğrafya bize büyük bir zulüm yapmıştır" şeklinde yanıtladı.

Barzani, "Her zaman zulme uğrayan oldunuz. Peki halka zulmetmekten korkuyor musunuz?" sorusuna ise, "Zulme uğradığı halde halka zulmeden, daha büyük bir zulmü hak ediyor" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Saddam coşkulu ve cesaretliydi"

 Irak’ta Saddam Hüseyin dönemi hakkında değerlendirmeler yapan Barzani, şu ifadeleri kullandı:

Doğrusu Mayıs Mutabakatı’nın imzalanmasında önemli bir rol oynadı. O coşkulu ve cesaretliydi. Kürtlerin haklarına inancı olabileceğini tahmin etmemiştim ama o anlaşmaya varamazsak dahi buna inanıyordu. Sanırım bu da kendi iç durumlarından kaynaklanıyordu. Öyle olmazsa 4 yıl sonra neden darbe oldu?

"Bakanlar Saddam’dan izin almadan konuşamıyorlardı" 

1969 yılında Irak Ordusu’nun IKB’ye çok geniş çaplı bir saldırı başlattığını ve kısmi başarı elde ettiklerini söyleyen Barzani, aynı yılın eylül ayında Kürt hareketinin büyük bir atağa geçtiğini ve Irak güçlerine tarihinde en büyük hezimeti yaşattığını kaydetti.

Barzani, Eylül Devrimi’nden sonra Bağdat hükümetinin Kürt hareketi ile müzakereler için aracılar gönderdiğini belirtti.

O dönemde Saddam’ın daha mütevazi, daha açık sözlü ve daha edepli olduğunu kaydeden Barzani, 90’lı yılların ardından ise bakanların bile yanında izni olmaksızın konuşamaz ve hareket edemez olduğunu belirtti.

MBC televizyonunun sorduğu bazı sorular ve Barzani’nin verdiği yanıtlar şöyle:

MBC: Genellikle sizi Kürt elbiseleriyle görüyoruz, bunun sebebi nedir?

Barzani: Kürt elbisesi, Peşmerge elbisesidir. Bu elbiseleri giymezsem başka bir şekilde yorumlanabilir ve bu Peşmerge’ye tesir eder diye inanıyorum.

MBC: Saray yaşamını mı, dağ yaşamını mı tercih edersiniz?

Barzani: Dağ yaşamını

MBC: Dağ yaşamı yorucudur.

Barzani: Benim için öyle değildir, daha rahattır.

MBC: Silah sesi sizin için nedir?

Barzani: Müzik

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU