ABD'li bilim insanı Fauci: Koronavirüs konuşurken de hava yoluyla bulaşabilir

ABD'de Beyaz Saray Koronavirüs Gücü üyesi Doktor Anthony Fauci son bulgulara göre yeni tip koronavirüsün öksürme ve hapşırmanın aksine hava yoluyla da bulaşabileceğini söyledi

Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü üyesi Doktor Anthony Fauci (AFP)

ABD'de Başkan Donald Trump tarafından oluşturulan Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü'ndeki Anthony Fauci'ye göre yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2), normal şekilde nefes alıp verirken ve konuşurken de hava yoluyla bulaşabilir. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Sağlık Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Başkanı Doktor Fauci, Fox News'a yaptığı açıklamada ağız maskeleri konusunda hükümetin yönergelerinin değişmesi gerektiğini de ifade etti. 

Fauci "Çünkü yakın zamanlı bazı bilgiler virüsün öksürme ve hapşırmanın yanı sıra aslında sadece konuşurken bile yayılabileceğini gösteriyor" dedi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki Ulusal Bilimler Akademisi (NAS), 1 Nisan’da Beyaz Saray’a yaptıkları son araştırmanın özetini yollamış ve çalışmanın nihai olmadığının altı çizilse de "Bulgular, virüsün normal nefes alıp vermeyle aeroselleştiği ile tutarlı" demişti. Havada asılı durumda bulunan çok küçük taneciklere aerosol deniyor.

Şu ana kadar ABD'deki sağlık kuruluşları yeni tip koronavirüsün ana bulaşma yolunun hasta kişilerin öksürük ya da hapşırıkları sonucu yayılan ve yaklaşık 1 milimetre çapına sahip damlacıklar olduğunu belirtiyordu. Bu damlacıklar yaklaşık bir metre uzağa hızla düşüyor. 

Ancak eğer virüs, nefes alıp verdiğimiz zaman havada asılı kalabiliyorsa bulaşmasını engellemek daha da zorlaşıyor ve maske takılması da daha gerekli hale geliyor.

New England Journal of Medicine (NEJM) adlı hakemli dergide yayınlanan araştırmaya göre de bilim insanları SARS-CoV-2 virüsünün 3 saate kadar havada asılı kalabildiği sonucuna varmıştı.

Bu çalışma tartışma yaratmış, bulgulara karşı çıkanlar sonuçların abartıldığını çünkü çalışmada kasıtlı şekilde viral buhar yaratma amacıyla nebülizatör (bir sıvının çok ince partiküller halinde dağıtılmasını sağlayan aygıt) kullanıldığını belirtmiş ve bunun doğal yollarla olamayacağını savunmuştu.

NAS'ın Beyaz Saray'a mektubunda ayrıca Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nin yaptığı ön araştımaya da işaret edildi. Araştırmada yeni tip koronavirüsün RNA'sının hastaların izole edildiği odalarda ulaşılması güç yerlerde tespit edildiği vurgulanıyor.

NAS'taki bilim insanları ayrıca henüz hakem onayından geçmeyen, Hong Kong ve Çin anakarasında yapılan iki başka araştırmadan da bahsetti.

Hong Konglu araştırmacıların bulgularına göre maskeler koronavirüs hastalarında tespit edilen havada asılı tanecik ve damlacık oranını azalttı.

Çin'de yapılan araştırmadaysa sağlık çalışanlarının kullandığı koruyucu malzemelerin virüsün havada asılı kalmasının kaynağı olabileceği konusunda endişler yer alıyor.

Vuhan'daki hastaneleri inceleyen araştırmacılar virüsün havada asılı kaldığı iki ana yer keşfetti: Hastaların banyoları ve sağlık çalışanlarının koruyucu kıyafetlerini çıkardıkları odalar.

Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şu ana kadar virüsün havada asılı kalma tehdidi konusunda daha itidalli açıklamalarda bulundu.

DSÖ, 29 Mart'ta yayımladığı incelemede hava yoluyla bulaşın sadece mekanik ventilasyon gerektiren belirli sağlık müdahaleleri sırasında gerçekleştiğini belirtmişti.

DSÖ virüsün RNA'sının hastaların odasında tespit edilmesinin de bulaşması için gereken miktarı karşılaması anlamına gelmediğini açıkladı.

Trump: Maske takmayacağım

ABD hükümeti ise 330 milyon Amerikalıya maske takmaları tavsiyesinde bulundu.

Beyaz Saray'da yapılan basın toplantısında konuşan Başkan Trump, hükümetin "bir süreliğine" tüm Amerikalılara market ve pazar gibi yerlerde cerrahi olmayan maskeler takmayı tavsiye ettiğini açıkladı.

Fauci'nin uyarısı sonrası gelen açıklamada Trump "Bu gerçekten gönüllülüğe göre olacak. Buu yapmak (maske takmak) zorunda değilsiniz ve ben de takmamayı seçiyorum. Bazıları bunu yapmak isteyebilir ki bu da kabul edilebilir" ifadelerini kullandı.

Cerrahi maskelerin sağlık profesyonelleri ve hastalar için ayrılmasını tavsiye eden Trump, vatandaşların ev yapımı maske ya da eşarplardan yararlanmalarını istedi.

ABD Sağlık Dairesi Başkanı Jerome Adams da bu kararı çok sayıda kişinin hastalık belirtisi göstermemesi nedeniyle aldıklarını belirtti.

Adams hala sosyal mesafe kuralına uyulması gerektiğini de vurguladı. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU