Trudeau'dan maske ihracatını engelleyen Trump'a misilleme tehdidi

Uyarı, Trump yönetiminin Kanada'ya koruyucu maske ihracatını engellemesinden sonra geldi

Trudeau, kendilerinin de ABD'ye sağlık hizmetleri ve ekipmanı ihraç ettiklerini hatırlattı (Reuters)

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD'li bir üretim şirketinin Kanada'ya koruyucu maske göndermesini durdurma kararının misilleme önlemlerine yol açabileceğini belirterek Donald Trump'ı uyardı.

Trump yönetimi, perşembe günü, Minnesota merkezli koruyucu sağlık ekipmanı üreticisi 3M'ye Kanada ve Latin Amerika'ya koruyucu maske ihraç etmeyi durdurmasını emretmişti.

Trudeau ise tıbbi ekipmanların “sınırın her iki tarafına da geçtiğini” söyledi ve her gün binlerce hemşirenin çalışmak üzere Kanada'dan Detroit'e gittiğini belirtti.

Trudeau, "Bunlar Amerikalıların bel bağladığı şeyler. Sınırımız boyunca, tıbbi ürünler de dahil olmak üzere, temel ürünler ve hizmetlerin karşılıklı ticaretinin miktarını azaltmak ya da bloke etmek hata olur" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü yaptığı açıklamada Trump, 3M'yi ekipmanlarını ABD yönetimine satmaya mecbur etmek için Kore Savaşı döneminden kalma Savunma Üretim Yasası'nı kullandığını söyledi.

Trump, Twitter'da "Ürettikleri maskeleri ne yaptığını gördükten sonra bugün 3M'ye çok sert karşılık verdik. 'P Yasası' sonuna kadar" diye yazdı. "Yönetimdeki birçok kişi için yaptıkları şey büyük sürpriz oldu. Bunun bedeli büyük olacak" diye de ekledi. 

Dünyanın dört bir yanındaki hastaneler, koronavirüs hastalarını tedavi eden tıbbi personeli daha fazla risk altına sokan, ciddi bir koruyucu ekipman sıkıntısıyla karşı karşıya. ABD'de birçok doktor ve hemşire aynı maskeleri her gün yeniden kullanıyor.  

3M, Beyaz Saray'ın kendilerinden ABD'de üretilen koruyucu ekipmanın Kanada ve Latin Amerika'ya ihracatını sınırlandırmalarını istediğini ancak şirketin buna "insani nedenlerle" karşı çıktığını belirtti.

"Kritik tedarikçisi olduğu Kanada ve Latin Amerika'daki sağlık çalışanlarına koruyucu maske tedarikini durdurmanın önemli insani sonuçları olduğunu" ifade eden şirket, açıklamasına şöyle devam etti:

Ayrıca, ABD'de üretilen koruyucu maske ihracatını tamamen durdurmak diğer ülkelerin de misilleme yaparak aynı kararı uygulamasına yol açabilir, kaldı ki bazıları bunu yaptı bile.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU