Çin koronavirüsten ölen binlerce kişiyi andı: Ülkede hayat üç dakikalığına durdu

Çin genelinde Kovid-19'dan ölenler için 3 dakikalık saygı duruşu yapıldı

Çin ilk kez Dünya Sağlık Örgütü'nü 31 Aralık 2019'da "sebebi belirsiz zatürre vakaları" konusunda bilgilendirmişti (Reuters)

Çin'de yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) salgınında hayatını kaybedenler için ülke genelinde 3 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. 

Ülkede bayraklar yarıya indirilirken, 3 dakika boyunca Kovid-19 sebebiyle, başta sağlık çalışanları olmak üzere, yaşamını yitirenler sessiz bir şekilde anıldı.
 


Otomobiller, trenler ve gemiler kornalarını çalarken, tüm kentlerde sirenler duyuldu.


Yerel saatle sabah 10.00'da başlayan anma etkinliği, özellikle salgının ortaya çıktığı Vuhan kentinde duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.

Kentteki tüm trafik ışıkları saat 10:00'da kırmızı oldu ve trafik 3 dakikalığına durdu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve diğer yetkililer Pekin'deki hükümet binası önünde, yakalarına taktıkları beyaz çiçeklerle saygı duruşunda bulundu.
 

 

Yetkililer anma etkinliğinin salgınla mücadelede hayatını kaybeden ve hükümet tarafından bu hafta  "şehit" ilan edilen 14 sağlık çalışanını onurlandırmak için bir şans olarak niteledi. 

Çin'in Twitter'ı Weibo platformunda da "Çin kahramanlarını hatırlıyor" etkiketi 1 milyardan fazla kez paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehit ilan edilenler arasında Vuhan'da Kovid-19 salgını tehlikesine ilk kez dikkati çeken ve bu konuda sosyal medyada yaptığı paylaşımın ardından hakkında "dedikodu yaymak" suçlamasıyla soruşturma başlatılan Çinli doktor Li Wenliang da vardı. Wengliang 6 Şubat'ta Kovid-19'dan hayatını kaybetmişti.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 salgını, 200'e yakın ülke ve bölgeye yayılarak küresel bir pandemiye dönüştü.

Çin'de Kovid-19 vaka sayısı 81 bin 639'a yükselirken, salgın sebebiyle ülke genelinde 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Dünya genelindeki vaka sayısı 1 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısı da 58 bini aşmıştı.

 

AFP, AA, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU