Suriye’de 7 yıl sonra gelen terhis: 2013’te bitmesi gereken askerlik 2020’de sona erdi

Dokuz yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye’de, 2011’den beri üçüncü terhis gerçekleştirildi. Askerlikleri bittiği halde yedi yıldan beri orduda yedek asker olarak tutulanlar terhis edilecek

Suriye'de 2011'den bu yana devam eden savaş başlamadan önce bir düzenleme yapılmış, askerlik süresi 18 aya indirilmişti. Ancak ilkokul mezunları için bu süre 21 aydı.

Askere gitme yaşının 18 olduğu ülkede bir ailenin tek erkek çocuğu olanlar askere alınmıyor, üniversite mezunları da eğitimleri bitene kadar askerliklerini tecil ettirebiliyordu.

Ancak 2011’de başlayan savaşla birlikte binlerce askerin ordudan firar etmesi ve ülkenin neredeyse dört bir tarafında süren çatışmalar askerlik sistemini de değiştirdi.

O tarihten önce veya o tarihten sonra askere alınanlar mevcut sürelerini bitirseler dahi “Yedek Asker” statüsüyle birliklerde tutulmaya devam ettiler.

İki ayda bir verilen birer haftalık izinler (evlililer de bu süre uzuyabiliyor) dışında askerlik görevlerini sürdüren bu kişiler için ilk terhis kararı savaşın başlamasından tam yedi yıl sonra 2018’de verildi.

suriyeordusu1.jpg
Terhis kararının 20 binden fazla askeri etkilemesi bekleniyor / Fotoğraf: AFP

 

İlk terhis 2018 Mayıs ayında oldu

Normal şartlarda 2011’de askerlikleri bitmesi gerekip orduda bırakılan ve "104. devre" denilen asker grubu 2018’in mayısında terhis edildi. Savaşta en fazla kaybı da bu devredeki askerlerin verdiği belirtiliyor.

İkinci terhis ise Şubat 2019'da oldu.1981 ile öncesinde doğanlar terhis edildi.

Yeni terhisler beklenirken İdlib’de artan çatışmalardan dolayı iptal edilen terhislerin üçüncüsü 29 Mart 2020 günü Suriye Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılan açıklama ile duyuruldu.

Açıklamada 1 Ocak 2013 öncesinde askere alınıp halen orduda olanların 7 Nisan 2020 tarihinden itibaren terhislerine karar verildiği açıklandı.

Terhis kararı askeri doktorları ise kapsamayacak.

“Terhis kararı Suriye'nın Türkiye ile savaş beklemediğinin işareti”

Savaştıracak asker sıkıntısı çektiği, bu nedenle İran'a bağlı milisleri kullandığı iddia edilen Suriye Ordusu’nun Türkiye ile geçen ay İdlib’de karşı karşıya geldiği bir ortamda verdiği bu terhis kararı Suriye’de de hem sevinç hem de şaşkınlık yarattı.

Lazkiye’de yaşayan ancak adının verilmesini istemeyen bir Suriyeli gazeteci, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada bu kararın Suriye’nin Türkiye ile İdlib üzerine bir savaş ya da büyük bir çatışma beklemediğinin de işareti olduğunu söyledi. Ayrıca terhisten 20-25 bin kişinin faydalanması bekleniyor. 

Şam’da yaşayan gazeteci Sarkis Kassargian da terhisleri doğrulayarak terhisten kaç askerin etkilendiğini tam olarak bilmediğini ancak bu sayının 50 binin üzerinde olabileceğini söyledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU