ABD'de bazı yolcular, salgının ortasında mil kazanmak için ucuz uçuşları fırsata çeviriyor

Yolcular, fiyatlar düşükken hava milleri kazanmak için "gidiş-dönüş" uçuşu yapıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle havayolu taşımacılığında büyük çaplı maddi kayıp yaşanıyor (Reuters)

Endüstri içinden bir yetkiliye göre, bazı havayolu yolcuları, mil toplamak ve sadakat programı statülerini geliştirmek için koronavirüs salgınındaki ucuz uçuşlardan faydalanıyor.

ABD'de çoğu kişi evde kalma talimatlarıyla karşı karşıya kalırken, havayolu şirketleri son birkaç hafta içinde yaşanan talep düşüşünün üstesinden gelmek için fiyat indirimine gitti. Bazı uçak bileti fiyatları martın ilk haftalarında yüzde 70'e yakın düşüş yaşadı ve rezervasyon acentelerinin sattığı biletlerin toplam değeri yüzde 80 civarında azaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık görevlileri koronavirüsün yayılmasını önlemek için önemli olanlar dışındaki tüm seyahatlere karşı uyarıda bulunmuştu ancak ABD'li büyük bir havayolu şirketinde çalışan bir uçuş görevlisine göre bazı yolcular ucuz fiyatları düzenli yolcu statülerini yükseltmek için kullanıyor.  

Söz konusu görevli, bir varış noktasına aynı uçakla hemen dönmek amacıyla yapılan uçuşlar için kullanılan bir uygulamayı işaret ederek "Çoğu havayolu şirketinin (düzenli uçan yolcular) için farklı avantajlar sağlayan farklı seviyeleri var. Bazı kişiler seviyelerini yükseltmeye çalışıyor. Gidiş-dönüş (turnaround) uçuşu yapıyorlar" dedi.

Medyaya açıklama yapma yetkileri olmadığı için adını vermek istemeyen görevli, bazı uçuşlarda sadece bir avuç yolcu olduğunu, çoğu uçaktaki kapasitenin büyük ölçüde azaldığını söyledi. Herkesin sadece önemli sebepler için seyahat etmeyi öneren resmi tavsiyelere uymadığının açık olduğunu belirtti. 

Birçok kişi önemli seyahat kuralına uyuyor ama ucuz biletleri satın alan umursamaz insanlar da var. Birisi, çocuğunun ilk uçak yolculuğunu yapmasını istiyordu.

Havayolları bazı güzergahlara 49 dolara (yaklaşık 330 TL) bilet sunuyor. Bazı kişilerse sadece tatile gidiyor.

Tüketicilere havayolu şirketlerindeki puanlarını ve millerini nasıl yükselteceklerine dair tavsiye veren The Points Guy'ın üst düzey havacılık editörü Ben Mutzabaugh seyahat meraklılarına evde kalma çağrısı yaptı.

Mutzabaugh, "Hükümet ABD'de seyahate dair yeni bir kılavuz yayımladığı için burada bunu özellikle yapanlar olduğunu duymadım. Şurası muhakkak ki buna karşı uyarıyoruz" dedi.

Bu ciddi bir sağlık olayı ve tavsiyemiz devletin sağlık yetkililerinin söyledikleriyle aynı. Şu sıralar herkes evde kalmalı.

American Airlines'ın CEO'su Doug Parker, bu hafta yaptığı açıklamada "bugünlerde seyahat eden herkesin önemli nedenlerle uçtuğunu" söyledi.

Parker, "Bu kişiler, kendilerine en çok ihtiyaç duyulan yerlere giden sağlık çalışanları, sevdiklerine ya da kendilerini en çok güvende hissettikleri yerlere giden aile üyeleri veya kendi seçim bölgelerine gidip sonra da yönetime devam etmek için geri dönen seçilmiş yetkililer" dedi.

Çarşamba günü Donald Trump, virüsün yayılmasını yavaşlatmak için iç hat uçuşlarını durdurma beklentilerini yükseltmişti.

Yurtiçi uçuşları kısıtlamaya yönelik soruya yanıt olarak Trump, "Kesinlikle inceliyoruz ama bunu yapınca son derecede ihtiyaç duyulan bir endüstriyi gerçekten de sıkıştırmış oluruz" demişti.
 


Havayolu endüstrisi, ABD Senatosu'nun 2 trilyon dolarlık (yaklaşık 13,4 trilyon TL) koronavirüs teşvik paketinin parçası olarak kurtarma fonlarından 50 milyar dolar (yaklaşık 335 milyar TL) kadar destek alacak. Bu meblağın yarısı, havayolu şirketlerinin çalışanları istemeyerek ücretsiz izne çıkarmamayı onaylaması karşılığında doğrudan hibe olarak verilecek, geri kalanı da kredi garantileri için hazırda bulunacak.

American Airlines'tan bir sözcü, şirketin tüm müşterilerini Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) belirlediği yönergelere uymaya davet ettiğini söyledi.

CDC'nin internet sitesinde bu devlet kuruluşunun "genelde ABD içi seyahat için tavsiye veya kısıtlama getirmediği ancak koronavirüs (Kovid-19) hastalığının tüm eyaletlerde görüldüğü ve bazı bölgelerde virüsün doğrudan etkileşimde bulunmamış kişilerden de yayıldığı" ifadeleri yer alıyor. 

Açıklama, "Havaalanları gibi kalabalık seyahat bölgeleri, seyahat edenler arasında koronavirüse yakalanmış başka kişiler varsa Kovid-19 bulaşma ihtimalini artırabilir" diye devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU