Türk bilim insanları çok sayıda hastaya yetecek yeni solunum cihazı aparatı geliştirdi

Türk hekimler ve mühendisler tarafından, bir solunum cihazının birden fazla hastanın ihtiyacını karşılamasını sağlayan ara parça tasarlandı

Fotoğraf: Unsplash

Tüm dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalanan ağır hastalar için solunum cihazına çok sayıda ihtiyaç duyuluyor.

Bazı ülkeler solunum cihazı sıkıntısı yaşarken, bazı ülkeler ise yeni cihazlar alarak kapasitesini arttırmaya çalışıyor.

Türkiye’de şuana kadar solunum cihazı ihtiyacı ortaya çıkmamakla beraber, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ülkede yeterli derecede solunum cihazı olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk bilim insanları geliştirdi

Çoğu ülkede solunum cihazı sıkıntısı ortaya çıkarken, Türk hekim ve mühendisleri bir cihazın aynı anda birden fazla hastanın kullanabilmesi için 3 boyutlu yazıcıda bir solunum yolu aparatı geliştirdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Gülhane Medikal ve Tasarım Üretim Merkezi'nde yapılan üretime ilişkin bilgi verdi.

METÜM'ün 3 boyutlu yazıcı ve titanyum malzemeden vücut yedek parçaları ürettiğini anlatan Erdöl, tıbbın ihtiyacını karşılamak için plastik malzemelerden de üretim yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesine destek olmak amacıyla yoğun bakım koşullarındaki hastaların solunum ihtiyaçlarını karşılayan ventilatör cihazlarının daha fazla hastada kullanılabilmesi için aparat imal ettiklerini bildiren Prof. Dr. Erdöl, "Bunlarla ilgili verileri Bakanlığımıza aktardık. İhtiyaç olursa biz bu üretimi yapmaya ve Sağlık Bakanlığımıza ücretsiz olarak vermeye hazırız. Bunu şu anda başarmış durumdayız." dedi.

"Tüm ihtiyacı karşılayabilecek durumdayız"

Gülhane Medikal ve Tasarım Üretim Merkezi (METÜM) Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız, aparatların 3 boyutlu yazıcı kullanılarak yapıldığını kaydetti.

Ayyıldız, şöyle devam etti:

Ülkemizde şu an böyle bir ihtiyaç yok. İlerleyen dönemde bir ihtiyaç olur ya da bizden bir ihtiyaç talep eden yerler olması durumuna karşı biz de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi olarak bir solunum cihazının birden fazla hastada kullanılmasını sağlayan bir aparat tasarlayıp ürettik.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU