Prof. Osman Müftüoğlu: 10 konuda strateji değişmeli

Müftüoğlu: Özellikle İstanbul’daki olgu sayısı ve artış hızı, bir hekim olarak beni de yeni ve farklı stratejilere ihtiyaç olduğu düşüncesine itiyor

Fotoğraf: YouTube / CNN Türk

Hürriyet gazetesinin başyazarı Prof. Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs konusunda iller kapsamında yaptığı açıklamayı köşesine taşıdı. Büyük şehirlerde durumun iç açıcı olmadığını söyleyen Müftüoğlu, 10 noktada stratejinin değiştirilmesi gerektiğini yazdı.

Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında “Sağlık Bakanlığımızca açıklanan ‘illere göre hasta dağılımı haritası’, özellikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu, üretim ve tüketimin maksimum yapıldığı, iç ve dış ulaşımın olağanüstü boyutlara vardığı şehirlerde durumun pek de iç açıcı olmadığını gösteriyor” yorumunu yaptı.

Yazar, şöyle devam etti:

Özellikle İstanbul’daki olgu sayısı ve artış hızı, bir hekim olarak beni de yeni ve farklı stratejilere ihtiyaç olduğu düşüncesine itiyor.

Mümkünse İstanbul’da evinden çıkan herkesin maske takmasının zorunlu hale getirilmesi ve bu zorunluluğun eczaneler, marketler ve diğer alışveriş yerlerinde vazgeçilmez bir kurala dönüştürülmesi lazım.

Müftüoğlu’nun önerdiği 10 değişiklik şöyle:

Daha çok nezaket ve hoşgörü iklimi içeren ‘bir iletişim dili’ şart.

Daha sık ‘bilgilendirme’ ve daha çok ‘şeffaflık’ vazgeçilmez bir ayrıntı.

‘Çok değil, daha da çok’ test yapılması, testlere ulaşımın olabildiğince kolaylaştırılması öncelikli.

Testi pozitif çıkan kişilerin bilgilendirilme ve yönlendirilmeleri daha hızlı ve daha net kararlarla yürütülmeli.

Koronavirüs pozitifliği saptananların karantina koşulları basitleştirilip netleştirilmeli. ‘Evde karantina’ ve ‘hastanede tedavi’nin kuralları da ayrıntıları net ve anlaşılabilir hale getirilmeli.

Karantinaya alınan ya da hastaneye yatırılan kişilerin ailelerine ilaç, yiyecek, içecek, maske, dezenfektan ve takviye vitamin destekleri verilmeli.

Koronavirüs hastalarının yatırılarak tedavi edildiği veya incelemeye alındıkları hastaneler belirlenip bu hastaneler sadece bu sorun için kullanılmalı. Söz konusu hastanelerde ayaktan teşhis ile yatarak tedavi üniteleri birbirinden ayrılmalı.

Evinden çıkan herkese maske takma zorunluluğu getirilmeli. Bu kural hiç olmazsa pazaryeri, manav, bakkal, market ve eczanelerde ısrarla uygulanmalı. Toplu taşıma araçlarına kapasitenin yarısı değil, dörtte biri kadar ve sadece oturarak yolcu alınmalı, maske takılması zorunlu kılınmalı.

Toplumu bilgilendiren açıklamalar günde bir değil, iki hatta üçe çıkarılmalı.

Salgının büyümesi ve olgu sayısının daha da hızlı yükselmesi halinde ne gibi yeni tedbirler alınacağı halka önceden net ve açık olarak anlatılmalı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU