New Orleans’ta koronavirüsten ölüm oranının New York’tan 7 kat fazla olmasının nedeni obezite mi?

ABD'de yeni tip koronavirüs kaynaklı ölümlerin en fazla yaşandığı yerlerden biri de New Orleans kenti. Doktorlar ve sağlık yetkililerine göre kentteki ölüm oranının bu derece yüksek olmasının sebeplerinden biri de obezite ve bağlantılı hastalıklar

New Orleans'ın meşhur Bourbon Caddesi koronavirüs salgını sonrası bomboş durumda (AP)

Yeni tip koronavirüs ABD’nin New Orleans kentinde ülkedeki diğer şehirlere oranla çok daha öldürücü şekilde seyrediyor.

ABD'nin güneyindeki Louisiana eyaletinin en büyük şehri New Orleans, New York ve Seattle ile birlikte ABD’deki koronavirüs salgınının sıcak noktalarından biri durumunda.

Voice of America'nın haberine göre kent yetkilileri salı günkü açıklamalarında New Orleans'taki doğrulanmış Kovid-19 vakalarındaki ölüm oranının yüzde 5'e yükselmesini beklediklerini söyledi.

Reuters’in aktardığına göre kamuya açık veriler, New Orleans'taki Kovid-19 kaynaklı ölüm oranının New York’un 7, Seattle’ın ise 10 katı olduğunu gösteriyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kent ve çevresinde şu ana kadar yeni koronavirüs kaynaklı 270’ten fazla ölüm gerçekleşti.

Eyalet Valisi John Bel Edwards da bu sayının artmasının beklendiğini söyleyerek eyaletin “doğrulanmış vakalarda dünyada en hızlı artış gösteren yer” olduğunu ifade etti.  

Hem veriler hem de doktor ve kamu sağlığı yetkilileri bunun nedeninin kentteki yüksek oranlı obezite ve bununla bağlantılı hastalıklar olduğunu işaret ediyor.

New Orleans kenti sakinleri ABD ortalamasının üzerinde obezite, diyabet ve hipertansiyondan muzdarip.

Sağlık yetkilileri bu durumun kenttekileri  Kovid-19 karşısında daha savunmasız kıldığını belirtiyor.

Eyalet sağlık departmanına göre New Orleans’ın bulunduğu Louisiana’da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin yaklaşık yüzde 97’sinin daha önceden sağlık sorunları bulunuyordu. 

Ölenlerden yüzde 40’ının diyabet, yüzde 25’inin obezite, yüzde 23’ünün kronik böbrek rahatsızlığı, yüzde 21’inin de kalp rahatsızlığı olduğunun altı çizildi.

Sağlık yetkilileri New Orleans’taki koronavirüs kaynaklı ölüm oranının bu kadar yüksek olmasında kaliteli sağlık hizmeti ve hastaneye ulaşıma düşüklüğün yanı sıra obezite kaynaklı hastalıkların da önemli rol oynadığını ve bunun gelişmiş ülkeler arasında kronik obezitenin daha yaygın olduğu ABD için bir uyarı işareti olduğunu belirtiyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)  bu hafta yayınladığı raporunda ABD’deki yoğun bakım servislerinde yatan Kovid-19 hastalarının yüzde 78’inin diyabet, kronik akciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalıklara sahip olduğunu açıklamıştı.

Reuters’in CDC verilerinde yaptığı incelemeye göre New Orleans kenti ülkedeki diyabet, obezite ve yüksek tansiyon hastalığına sahip kişiler arasında en yüksek rakamların yer aldığı kentler arasında yer alıyor. 

Buna göre kentte yaşayanların yüzde 39’u yüksek tansiyon hastası.Yüzde 36’sı obeziteden, yüzde 15’i de diyabetten muzdarip. Ulusal ortalama ise aynı sırayla yüzde 32, yüzde 31 ve yüzde 11 seviyelerinde.

“Daha savunmasızız”

New Orleans’taki en yüksek düzeyli sağlık yetkilisi ve acil servis doktoru olan Dr. Joseph Kanter yaptığı açıklamada “Bizim buradaki endişemiz topluluğumuz arasında bu durumda daha fazla insan olması. Diğer topluluklardan daha savunmasızız ve ölüm oranları da bunu gösteriyor” dedi.

Ocak ayına kadar Louisiana eyaletinin Sağlık Bakanlığını yapan Rebekah Gee de “Giderek daha hastalandık. Salgından önce zaten muazzam ölçüde sağlık hizmeti eşitsizliğine sahiptik. Şu anda bunun ne kadar arttığını tahmin edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Gee sözlerini “Bu hastalığın Louisiana ve Derin Güney’deki külfeti ülkenin geri kalanından daha yüksek. Bu hastalık Güney eyaletlerine sert şekilde darbe vuracak” diye sürdürdü.

 

Independent Türkçe, Reuters, VOA
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU