​Koronavirüs salgını Arap coğrafyasında 8 milyon kişiyi yoksullaştırabilir

Bölgede toplam yoksul sayısının 101,4 milyon kişiye çıkacağı öngürülürken, yetersiz beslenenlerin sayısının da 52 milyona ulaşabileceği öne sürülüyor

Fotoğraf: Independent Arabia

Koronavirüs salgını krizinin ve önüne geçmek için uygulanan katı tedbirlerin neden olduğu insani ve ekonomik kayıplar, Arap coğrafyasında sekiz milyon insanı yoksullukla tehdit ediyor.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), 1 Nisan Çarşamba günü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yaygınlaşması nedeniyle Arap coğrafyasında yoksulluk oranında büyük artışlar beklendiğini açıkladı.

ESCWA, ‘Koronavirüs: Kovid-19 salgının Arap coğrafyasında yoksulluk ve gıda güvenliği üzerindeki etkisini azaltmak’ başlıklı çalışmasında, salgının bir sonucu olarak yetersiz beslenenlerin sayısının yaklaşık iki milyon kişi artacağının tahmin edildiğini belirtti.

ESCWA bu tahminlere dayanarak, bölgede toplam yoksul sayısının 101,4 milyon kişiye çıkacağını öngörürken, yetersiz beslenenlerin sayısının da 52 milyona ulaşabileceğini vurguladı.

ESCWA Yürütme Sekreteri Rola Dashti, ‘bu krizin sonuçlarıyla’ ilgili olarak, “Başta kadınlar, gençler ve kayıt dışı olarak sigortasız çalışan veya işsizlik sigortasından yararlanmayanlar gibi hassas gruplar için salgının ciddi sonuçları olacak” diye konuştu.

Dashti açıklamasında, “Arap ülkelerinin hükümetleri, koronavirüs salgınının sonuçları nedeniyle halklarının yoksulluk içine düşmemeleri ve gıda güvenliği sorunları yaşamamaları için acil önlemler almaları gerekiyor” dedi.

ESCWA’nın çalışmasında ayrıca şu ifadeler yer aldı;

“Arap ülkeleri, gıdaların çöpe dökülmesi ve israf edilmesi nedeniyle yılda yaklaşık 60 milyar dolar kaybediyor. Bu iki fenomeni yüzde 50 azaltmak, ailelerin gelirini en az 20 milyar dolar artıracaktır. Bölgenin, gıdaların çöpe gitmesi ve israfını önemli ölçüde azaltması, gıda ithalatını düşürmesine ve ticaret dengesini iyileştirmesine katkıda bulunur.”

ESCWA iki hafta önce Kovid-19 salgınının Arap coğrafyasında 1,7 milyondan fazla insanın işini kaybetmesine neden olabileceği konusunda uyarmıştı.

Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki düşüş ve koronavirüs salgının patlak vermesi nedeniyle bu yıl Arap ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) en az 42 milyar dolar gerilemesi bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

independentarabia.com/node/107796

 

DAHA FAZLA HABER OKU