ÇAYKUR’dan “11 işçi karantinaya alındı” haberleri hakkında suç duyurusu: Genelleyici, art niyetli ve yıpratıcı bir dil kullanılıyor

Rize’de ÇAYKUR fabrikasında çalışan bir işçiye koronavirüs teşhisi konulduğu ve 11 işçinin karantinaya alındığı yönündeki iddiaları haberleştiren yerel gazete hakkında suç duyurusu yapıldı

Fotoğraf: Tolga Adanalı (Arşiv)/ www.tolgaadanali.net

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), ilk kez yerel bir internet sitesinde yer alan ”ÇAYKUR'da virüs alarmı", "Virüs işçilere bulaştı" başlıklı haberlerle ilgili suç duyurusunda bulundu. 

ÇAYKUR’dan yapılan yazılı açıklamada “Kurum adına son derece rahatsızlık uyandıran iddiaların, başka mecralarda da yer aldığı, bu şekilde ‘kurum çalışanlarının tamamına hastalık bulaşmış’ algısının oluşturulmaya çalışıldığı” savunuldu. 

“Dayanışma içinde olmamızın gerektiği böyle zamanlarda kullanılan dilin daha özenle seçilmesi ve uyarı yapmak çabasındaysak da yapıcı olanın tercih edilmesi gerektiği kanaatindeyiz” diyen ÇAYKUR, haber içeriğinde “genelleyici, art niyetli, yıpratıcı, sorgulayıcı, yapıcı olmadığı izlenimi veren” bir dil kullanıldığını belirtti. 

ÇAYKUR, bazı çalışanlarında koronavirüs pozitif olduğu iddiaları ile ilgili şunları söyledi: 

Habere konu fabrika çalışanlarımızın hastalık süreçleriyle ilgili kiminle temasla, nerede ve ne zaman başladığı hakkında henüz girift bir durum ve bilinmezlikler varken çalışanlarımızın sadece mesai içindeyken enfekte oldukları, sebebinin ise ÇAYKUR'un tedbir almada yetersiz kaldığı, hatta dışarıdan yapılan uyarıları da dikkate almadığı gibi algıların öne çıkarıldığı haber sitesi hakkında gerekli hukuki süreç başlatılmıştır.


Ülkedeki tüm kurumlarla eş zamanlı olarak mücadele verildiği ifade edilen açıklamada “Genel Müdürlük Acil Eylem Planı ile Risk Değerlendirme Raporu, iş güvenliği uzmanı ekip tarafından hazırlanarak tüm çalışanlarımıza gerekli bilgilendirmeler yapılmış ve gerekli tedbirler alınmıştır” denildi. 

Genel Müdürlük ve bütün ünitelerimizde dezenfektan dağıtımı yapılarak tüm çalışanların kullanımı sağlanmış, hijyen gerektiren bütün ekipmanlar ortak kullanımdan kaldırılmış, gerekli bilgilendirmeler yazılı olarak yapılmış ve çalışanların maske ve eldiven kullanımına azami dikkat edilmektedir.

Kurumumuzun merkez ve taşra ünitelerine ziyaretçi kabulü ve üçüncü şahısların girişi sınırlandırılmış, geniş katılımlı toplantılar, seyahatler ve randevular iptal edilerek yüz yüze görüşmeler en az seviyeye indirilmiştir. 

Toplu mekanlardan sosyal tesisler, çay bahçesi ve yemekhane hizmetlerine geçici olarak son verilmiş, istisnai yerlerde ise seyrek oturma ve önerilen mesafe kurallarına riayet edilmektedir.


Ne olmuştu?

Rize merkezli yerel bir sitenin ŞAYKUR’a bağlı Zihniderin Çay Fabrikası’nda çalışan bir makine bakım ustasının Kovid-19 testinin pozitif çıktığı ve işletmede 11 işçinin karantinaya alındığı duyurulmuştu. Haberde "ne tür tedbirler aldığı bilinmeyen ÇAYKUR" ifadesi kullanılmıştı. 

Haberde çay fabrikası müdürlüğünden paylaşılan bir notun yer almasından sonra aynı notu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel başkanı Seyit Aslan Twitter hesabından paylaşmıştı. 

“Halkın sağlığı işçilerin sağlığından geçer. Uyarıyoruz ama önlem alınmıyor” diyen Aslan, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün “iş işten geçmeden” önlem alması ve tüm işçilere ücretli izin verilmesi gerektiğini ifade etmişti: 



Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU