"Ozan Arif'in Aşık Veysel'den Pir Sultan'dan farkı yok" sözü için Aleviler özür bekliyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ozan Arif'i Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Neşet Ertaş ile bir tutmasına hem parti tabanından hem Alevi örgütlerinden itiraz var

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü grup toplantısında, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Ozan Arif'i gündeme getirdi. "Aşıklar vardır. Ozanlar ve aşıklar halkın sesini sazlarıyla dile getirirler. Onların özelliklerinden birisi zulme karşı baş eğmezler. En büyük silahları sazlarıdır ve sözleridir. Bütün mücadeleyi bunun üzerine yaparlar. Sevgiyi, hoşgörüyü, haksızlığa karşı direnmeyi sözleriyle sazlarıyla dile getirirler. Böyle bir ozan hayatını kaybetti. Ozan Arif’e Allah’tan rahmet diliyoruz. Ozan Arif’in diğer ozanlardan hiçbir farkı yok. Aşık Veysel gibi, Pir Sultan Abdal gibi, Erzurumlu Emrah gibi, Neşet Ertaş gibi" diyen Kılıçdaroğlu'na hem CHP tabanından hem de Alevi örgütlerinden itiraz geldi.

İtirazların temelinde, Ozan Arif'in, Maraş ve Çorum katliamı için marşlar bestelemesi, Hrant Dink'in katili Ogün Samast için şiir yazması yer aldı.

Sosyal medyada hararetlenen tartışmaya, Alevi örgütleri ortak bir açıklamayla katıldı.

Açıklamaya Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Bileşenleri, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Bileşenleri, Alevi Vakıfları Federasyonu ve Bileşenleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Demokratik Alevi Dernekleri imza attı. 

‘‘Cumhuriyet tarihi boyunca, Aleviler eşitlik, demokrasi, laiklik için mücadele ederken ırkçı faşistler ülkemizin aydınlık yüzü gençlerimizi katletmişler, Devrimci gençlerin katillerine methiye dizmek ise Ozan Arif gibi faşist ırkçılara kalmıştır. Alevilerin yoğunlukla destek olduğu CHP’nin genel başkanı biyolojik de olsa Alevidir. Grup toplantısında Alevilerin, devrimcilerin, yani Maraş’ın, Çorum’un, Sivas’ın katillerine övgüler dizerek bizim de sabrımızı taşırmıştır."

Açıklamada, "Kılıçdaroğlu’na sormak gerek, 'Ozan Arif bizim katillerimizi övdü, sen ise Ozan Arif’i övdün, ne farkınız var?' diyen Alevi dernekleri, "Hiç kimsenin haddi değildir ki; bir katil övücü ile Pirimiz Pir Sultan Abdal’ı, Aşık Veysel’i, Aşık Daimi’yi aynı kefeye koysun" dedi.

"Özür bekliyoruz"

"Her şeyin giderek birbirine benzetildiği, farklı inançların yok sayılarak silikleştirildiği ve önemsiz hale getirildiği bir sürece izin vermeyeceğiz. İktidarın zaten yok saydığı Alevilerin ve farklı inanç gruplarına sahip azınlıkların, ana muhalefet tarafından da yok sayıldığını görmekteyiz. Bizim de söyleyecek sözümüz var! Biz Aleviler, değerlerimiz ile oynanmasını asla kabul etmiyor ve özür bekliyoruz.” 

Kılıçdaroğlu'nun Ozan Arif çıkışına parti tabanından da tepki var. Özellikle sosyal medyada, Ozan Arif'in Ogün Samast için yazdığı şiir, Ecevit, İnönü, Uğur Mumcu'ya hakaret içeren dörtlükleri paylaşılıyor.

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU