Sincan'da 2,5 milyon Çinli Müslüman ‘gözetim’ altında

Müslümanlara çok fazla baskı uygulanan bölgede polis denetim noktaları ve güvenlik kameraları vatandaşların konumunu kaydediyor

Sincan bölgesindeki sokaklarda güvenlik kameraları

Fotoğraf: The Independent 

Müslüman azınlıklara yönelik sıkı önlemlerin alındığı bir bölgede Çinli bir gözetim şirketinin 2,5 milyondan fazla insanın hareketlerini takip ettiği yeni bir araştırmayla ortaya çıktı.

Hollandalı siber güvenlik uzmanı Victor Gevers gözetim sistemine yönelik, “Uygur Müslümanlarını takip etmek amaçlı Sincan eyaletindeki Çin makamları tarafından finanse edilen bir ‘Müslüman avcısı’” ifadesini kullandı.

Veri tabanındaki kişilerin yüzde 54,9'u ülkenin etnik çoğunluğu olan Han Çinlisi, yüzde 28,3'ü Uygur, yüzde 8,3'ü de Kazak’lardan oluşuyor. Her iki grup da Müslüman olan etnik azınlık grupları.

Ayrıca Gevers, bu veri tabanının yüz tanıma teknolojisi şirketi SenseNets Technology tarafından aylarca korunmasız bırakıldığını belirterek bir güvenlik açığı olduğuna dikkati çekti.

Gevers, veritabanının "sadece bir amaç için yapıldığı ve işletildiğini” düşündüğünü söyleyerek sistemin “tüm dünyaya açık” olduğunun ve 12 yaşındaki bir çocuğun dahi sistemi bozabileceğinin altını çizdi.

SenseNets şirketini veri sızıntısı konusunda uyardığını söyleyen Gevers, “Bu veri tabanını bir komutla imha edebilirdim. Ama ben hakim ve celladı oynamamayı seçiyorum çünkü benim işim bu değil” diye konuştu.

Polis denetim noktaları ve güvenlik kameraları, Sincan bölgesi sakinlerinin konum bilgilerini kaydediyor.  Sistem üzerinden son 24 saat içinde vatandaşların yerini gösteren 6,7 milyon coğrafi koordinat izlenebiliyor.

Sistem, izlenen kişilerin isim, fotoğraf, kimlik kartı numaraları, doğum tarihleri ve istihdam ayrıntılarını içeren çevrimiçi bir veri tabanına da sahip.  

Elde edilen veriler cami, otel, internet kafe ve güvenlik kameralarının bulunabileceği diğer yer isimleriyle etiketleniyor.

Kimlik doğrulaması gerektirmeden herkesin erişimine açık olan veri tabanında herkes bir şeyler oluşturabilir, okuyabilir, güncelleyebilir ve silebilir.

Sincan bölgesel hükümeti ve SenseNets The Independent’ın konuyla ilgili yorum talebine cevap vermedi.

Çin’in Sincan eyaletindeki ‘eğitim’ kamplarında baskı altında tutulan milyonlarca Müslüman mahkumun işkence gördüğü, domuz ve alkol tüketmek zorunda kaldıkları ve dinlerinden feragat ettikleri savunuluyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   


https://www.independent.co.uk/news/world/asia

 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU