Birleşik Krallık'taki cep telefonu uygulaması, yakınlarda Kovid-19 hastası varsa uyaracak şekilde kullanılabilir

Plan, ülkelerin tecritten daha güvenli şekilde çıkmalarına imkan sunabilir fakat mahremiyet endişelerine yol açıyor

Halkını dışarı çıkılmaması yönünde uyaran Britanya Başbakanı Boris Johnson, sadece temel gıda alışverişi, günde bir defa egzersiz ve işe gidip gelmek için evden çıkmaya teşvik eden sıkı tecrit tedbirleri açıkladı (Unsplash/Luke Ellis-Craven)

Bilim insanlarına göre, Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) yeni temas takibi uygulaması, kişileri koronavirüslü birinin yakınında olduklarında uyarmak için kullanılabilir.

Uygulama, koronavirüse yakalanmış olanlar ve onlarla temas halindeki kişiler hakkında bilgi toplayabilir.

Eğer bir kişi, Kovid-19 testi pozitif çıkmış başka bir kişinin yakınındaysa eve dönmeye teşvik edilebilir, hem de hasta kişilerin mahremiyetini korumak ve salgınla suçlanmamalarını sağlamak için kendilerini kimin tehlikeye attığını bilmeden.

Plan, bilim insanları tarafından, virüsün yayılmasını azaltmanın ve ülkelerin yeni vakaları minimumda tutarak tecritten çıkmalarını sağlamanın bir yolu olarak sunuldu.

Fakat planın mahremiyeti ihlal edebileceğini ve akıllı telefonlara kolay kolay erişimi bulunmayan yaşlıları dışarıda bırakabileceğini belirten uzmanların kafasında soru işaretleri oluştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oxford Üniversitesi’nin Büyük Veri Enstitüsü ve Nuffield Nüfus Sağlığı Bölümü tarafından Science dergisinde yayımlanan araştırma, bir kişinin son birkaç gündür yakınında bulunduğu diğer uygulama kullanıcılarının kaydını tutması için bluetooth teknolojisini kullanan bir uygulama öneriyor.

Uygulama, birinin Kovid-19 testi pozitif çıktığında, isim belirtmeden bu kişilere yakın olan herkesi bilgilendirmek ve daha fazla yayılmaya karşı önlem olarak evlerine giderek kendilerini izole etmelerini tavsiye etmek için kullanılabilecek.

Birleşik Krallık’ın sağlık ve sosyal bakım alanındaki dijital dönüşümünü geliştirmekle görevli ulusal birimi NHSX ve hükümetin, böyle bir fikrin işe yarayıp yaramayacağını değerlendirdiği düşünülüyor.

Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olan Christophe Fraser, konuyla ilgili şunları söyledi:

Sağlık hizmetlerini koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak, müdahaleleri hedeflemek ve insanları güvende tutmak konularında derhal destekleyen ve cep telefonunda çalışan temas takibi uygulamasına ihtiyacımız var.
Analizlerimiz, bulaşmaların neredeyse yarısının enfeksiyonun erken safhalarında, semptomlar ortaya çıkmadan önce gerçekleştiğini ortaya koydu.
Matematiksel modellerimiz ayrıca geleneksel halk sağlığı temas takibi yaklaşımının eksik veriler sağladığını ve bu pandeminin hızına ayak uyduramayacağını vurguluyor.

Bununla birlikte, projenin ardındaki bilim insanları bu tür herhangi bir uygulamanın, kişiye bunun bir parçası olup olmama seçeneğini sunması, güvenli bir şekilde veri depolaması ve mahremiyeti koruması gerektiğini belirtiyor.

Virüsün yayılmasını durdurmak için TraceTogether adlı uygulama kullanan Singapur'un ardından, burada da gelişme sağlanabilir.

İrlanda hükümetinin de benzer bir teknolojiyi araştırdığı belirtiliyor.

Profesör Fraser, sözlerine şunları ekledi:

Temas takip uygulaması risk altındaki kişileri uyararak iyi vatandaşlığı teşvik edebilir, aynı zamanda da hapis hayatından çıkmaya yardımcı olabilir.
Enfekte biriyle temas etmediğimizi bilirsek evimizden güvenle çıkabiliriz, diğer yandan da hala sevdiklerimizi korur ve toplumumuzda koronavirüsün daha geniş biçimde yeniden canlanmasını önleriz.


Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU