Koronavirüs önlemlerinin Çin’de 700 bin vakayı, Avrupa’da 120 bin ölümü engelledigi tahmin ediliyor

Salgın tüm dünyayı hala etkisi altında tutsa da evde kalmaya yönelik tavsiyeler, karantinalar ve sosyal mesafe tedbirleri bazı bölgelerde işe yaramış gibi görünüyor

(AFP)

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan yeni koronavirüs etkisini sürdürürken, yetkililer de çeşitli önlemler alarak salgını yavaşlatmaya çalışıyor. Salgın tüm dünyayı hala etkisi altında tutsa da evde kalınmasına yönelik tavsiyeler, karantinalar ve sosyal mesafe tedbirleri bazı bölgelerde işe yaramış gibi görünüyor.

Bilim insanlarının iki ayrı çalışmasında Çin’in salgını kontrol altına alma amaçlı önemlerinin 700 bin vakayı önlediği, Avrupa’daki önlemlerinse 120 bine kadar ölümü engellemiş olabileceği ortaya çıktı.

Çin’in ilk “50 gün önlemleri” etkili oldu

Araştırmacılara göre Kovid-19 salgınının ilk 50 günündeki Çin'in kontrol önlemleri, virüsün Vuhan dışındaki şehirlere yayılmasını birkaç gün geciktirmiş olabilir. Ayrıca ülke çapındaki yayılmayı da yavaşlatarak, 700 binden fazla enfeksiyonu önlediği düşünülüyor.

31 Mart'ta Science adlı akademik dergide yayımlanan bulgular, Kovid-19 salgınının henüz erken safhalarındaki ülkeler için yararlı olabilir. Oxford Üniversitesi’nin Ziyaretçi Zooloji Profesörü Christopher Dye, “Salgının 50. gününde (19 Şubat) Çin'deki teyit edilen vakaların sayısı 30 bin civarındaydı" dedi ve ekledi:

Analizimiz, Vuhan’da seyahat yasağı ve ulusal acil durum müdahalesi olmasaydı, o tarihe kadar kent dışında 700 binden fazla onaylanmış Kovid-19 vakası olacağını gösteriyor.

Araştırmacılar Kovid-19'un yayılımını ve kontrolünü tespit etmek için vaka raporları, insanların seyahat verileri ve uzmanların müdahale bilgilerinin kombinasyonunu oluşturdu. Seyahat yasağı öncesinde Vuhan'dan  ayrılan 4,3 milyon kişinin hareketlerini, Çin şehirlerinde uygulanan kontrol önlemlerinin zamanlamasını ve her şehirde bildirilen Kovid-19 vakalarının sayısını incelediler.

Entomoloji ve biyoloji profesörü Ottar Bjornstad, çalışmada cep telefonlarının hareket verilerini kullandıklarını söyledi.

Vuhan’ın tecrit edilmesinin etkilerini de göz önüne alan ekip, bu önlemlerin Kovid-19'un diğer şehirlere ulaşmasını birkaç gün geciktirdiğini de keşfetti.

Pekin Normal Üniversitesi’nden epidemiyoloji doçenti Huaiyu Tian, “Bu gecikme 130'dan fazla şehirde Kovid-19'un gelişine hazırlanmak için ekstra zaman sağladı" dedi.

Söz konusu şehirler, toplanmaları yasaklamış, eğlence mekanlarını kapatmış ve toplu taşımayı askıya almıştı. Sonuç olarak, salgının ilk haftasında “1. Seviyede Yanıt” vermeyen şehirlerden yüzde 33 daha az teyitli vaka bildirdikleri görüldü.

Avrupa’da sosyal mesafe tedbirleri binlerce ölümü engelledi

Imperial College London'dan araştırmacılar, 11 Avrupa ülkesindeki okul kapatma ya da ulusal tecrit gibi müdahalelerin koronavirüs pandemisine yönelik potansiyel etkisini analiz etti. Araştırmaya göre İngiltere, İtalya ve İspanya da dahil olmak üzere 11 ülkede 31 Mart'a kadar 21 bin ila 120 bin ölüm önlenmiş olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar müdahalelerin ölüm oranını azaltmadaki olası etkisini modellemeyi amaçladı. Ekip, Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi'nden (ECDC) 11 Avrupa ülkesinden gerçek zamanlı günlük verileri kullandu: Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık.

Ekibin oluşturduğu modellemeler, enfekte olmuş her kişinin neden olduğu ortalama yeni enfeksiyon sayısına odaklandı. Bu sayıdaki değişikliklerin, söz konusu müdahalelerin sonucu olduğu varsayıldı.

Raporun yazarı ve Halk Sağlığı Okulu’nun Üst Düzey Öğretim Üyesi Dr. Samir Bhatt, "Tabii ki Avrupa için zor bir zaman ancak hükümetler sağlık sistemlerinin baskı altında kalmaması için önemli adımlar attı. Bu adımlar işe yaramaya başladı ve eğriyi düzleştirdi” dedi ve ekledi:

Çok sayıda hayatın kurtarıldığına inanıyoruz. Bununla birlikte salgınları tam olarak kontrol altına alıp almadığımızı ve önümüzdeki haftalarda daha zor kararların alınması gerekip gerekmediğini söylemek için çok erken.

Bunun yanı sıra söz konusu 11 ülkede 28 Mart'a kadar 7 ile 43 milyon arasında kişinin koronavirüsle (SARS-CoV-2) enfekte olduğu ve bu rakamların da nüfusun yüzde 1,88 ila yüzde 11,43'ünü temsil ettiği tahmin ediliyor.

Independent Türkçe, MedicalXpress

DAHA FAZLA HABER OKU