Davutoğlu'ndan Demirtaş çıkışı: Kardeşim veya düşmanın da olsa tutuklu yargılanmamalı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, başbakanlığı bıraktıktan sonra kendisine en sert hakaretlerin Demirtaş ve Bahçeli'den geldiğini söyledi

Ahmet Davutoğlu / Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak tedbir almada Türkiye'nin geç kaldığını, krizin kötü yönetildiğini söyledi. 

T24 stüdyosuna konuk olan Davutoğlu, Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "bağış yapma" çağrısını eleştiren Davutoğlu, "Sosyal devlet yardım istemez, yardım eder. Zekâtları devlet isterse Hazine'nin boş olduğu şüphesi doğar. Bütçe, örtülü ödenek bugünler için vardır. Evin içini yakan ekonomik krizi görmemeye başladıysanız sosyal patlamalardan hepimizin endişe etmesi lazım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin acilen yapması gereken şeyin toplum ile duygudaşlık kurup evine aş götüremeyen insanların derdi ile dertlenmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, topluma güven ve tüm vatandaşları kuşatan politikaların izlenmesinin daha doğru olacağını söyledi.

"Sağlık Bakanı bu krizi yönetemez”

Koronavirüsü vakasının açılandığı 11 Mart’tan sonra bir hafta boyunca Erdoğan’ın konuşmamasını “Spekülasyonların yayılmasına yol açtı” diyen Davutoğlu, “Bu kadar kapsamlı bir krizi Sağlık Bakanı yönetemez. Açık söyleyeyim. Kendisini gençlik yıllarından beri tanırım. Çalışkandır ve elinden geleni yapıyor ama kriz sağlık krizi değil artık. Kriz sağlık ile başlayan bütün alanları kuşatan bir kriz. En tepeden bir kriz yönetimi lazım” diye konuştu.

Tutuklu yargılamanın bir insan hakları ihlali olduğunu aktaran Davutoğlu, hayatı boyunca tutuklu yargılamaya karşı çıktığını ifade etti.

“Ben terörle mücadele içerisinde oldum”

“Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna Davutoğlu, 

“Ben hukukçu değilim hüküm veremem. Sayın Demirtaş ile geçmişte tartışmalarımız oldu. Başbakanlığı bıraktıktan sonra da en sert ağır hakaretler Sayın Demirtaş ve Sayın Bahçeli’den geldi. Bununda bir mantığı var anlıyorum. Bu iki kesim de Türk ve Kürt kutuplaşmasını uçlarda tutmak istiyorlar ki kazançlı çıksınlar. Kürtler tarafından sevilen bir Türk, Türkler tarafından sevilen bir Kürt onların bu denklemini bozuyor. Ben terörle mücadelesinin içerisinde oldum. Gerekliydi hendeklere, çukurlara milleti ve Kürt vatandaşlarımızı mahkum etmeye karşı devlet sorumluluğu içerisinde o mücadeleyi verdim ama tek bir masum vatandaşımızın kıllına zarar gelmemesi için de özen gösterdim. Sayın Demirtaş terörle arasına mesafe koymalı. Kriteri koyuyorum. Tutuklu yargılama olmamalı, kim olursa olsun, benim kardeşim de olsa düşmanım da olsa.”

“Türkiye’nin infaz yasası değişmeli”

Türkiye’nin sade, basit ve kendi içinde tutarlı yeni bir infaz yasasına ihtiyacı olduğunu ifade eden Davutoğlu, cezaevi şartlarının iyileştirilmesi ve salgının yaygın olduğu bir dönemde 50 kişinin kalacağı koğuşlarda 70-80 kişinin kalmasının sürdürülebilir olmadığını sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU