Dünyanın en iyileri sayılan Avrupa hastaneleri, koronavirüsle mücadele sınavını neden geçemiyor?

Sınır Tanımayan Doktorlar adına Kovid-19 operasyonlarını yürüten yetkiliye göre bu sorunun cevabını "kıtada 100 yılı aşkın sürede büyük bir salgın yaşanmamış olmasında" aramak gerekiyor

İtalya'da bir yoğun bakım servisinde çekilen bu kare, salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının yaşadığı çaresizliğin sembolü olmuştu (AFP)

Avrupa hastaneleri dünyanın en iyileri arasında sayılsa da koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede sınıfı geçmekte zorlanıyor.

Bugünlerde on binlerce hastaya bakan bu sağlık kuruluşları salgın nedeniyle yeterli hizmet veremiyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar adına Kovid-19 operasyonlarını yürüten Brice de le Vingne, Associated Press'e yaptığı açıklamada, “Kanser olan biri Avrupa’da bir hastanede tedavi almak ister ancak Avrupa 100 yılı aşkın sürede büyük bir salgın görmedi ve şimdi ne yapacaklarını bilmiyorlar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta yaptığı açıklamada, iki ay önce daha geniş çaplı testler ve daha güçlü gözetim önlemleri uygulamak da dahil daha agresif yollara başvurulmuş olması gerektiğini vurgulamış ve ülkeleri virüsü dayanak noktası kazanmadan durdurma şansını “israf ettikleri” için azarlamıştı.

De le Vingne ve diğer bazı yetkililer, Avrupa’nın yeni koronavirüse mücadele yaklaşımının başlangıçta çok gevşek olduğunu söylerken, virüsün nerede ve nasıl yayıldığını izlemek için sağlık yetkililerinin enfekte olmuş kişilerle temas halindeki insanların fiziki takibi zorlu temas izleme işlemlerinde yetersiz kaldığını belirtti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni yakın zamanda vuran Ebola salgını sırasında yetkililer hastalarla temas halindeki kaç kişinin izlendiğini gün gün yayımlamış, hatta silahlı saldırıların yaşandığı ücra köylere bile ulaşmıştı.

Geçen yıl sonlarında ilk vakaların görülmeye başlanmasıyla birlikte Çin, yaklaşık 9 bin kişilik sağlık ekibini Vuhan’da her gün binlerce potansiyel temas grubunu izlemek üzere görevlendirdi.

Ancak İtalya’da bazı durumlarda yetkililer, testleri pozitif çıkanların muhtemelen temas ettikleri kişileri bu durumdan haberdar etme kararını hastalara bıraktı ve bu kişilerinin durumunu yalnızca telefon aramalarıyla kontrol etti.

“Salgınla mücadele yeri hastane değil”

İspanya ve Birleşik Krallık’ın (BK) her ikisi de temas izleme faaliyetleri için kaç sağlık çalışanı görevlendirdiklerini ya da salgının herhangi bir aşamasında kaç temas grubunun tespit edildiğini açıklamayı reddetti.

İngiltere'nin güneyindeki Exeter Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalık doktoru Dr. Bharat Pankhania, “BK’da temas izleme konusunda gerçekten çok iyiyiz ancak sorun bunu yeterince yapmamış olmamız” dedi.

BK’da vaka sayısı mart başında hızla artmaya başladığında Pankhania ve arkadaşları çaresizlik içinde çağrı merkezlerinin temas izleme üslerine dönüştürülmesini istedi fakat Pankhania’nın da dediği üzere hiçbir şey yapılmayınca bu fırsat da kaçırıldı.
 


Ülkenin Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) son yıllarda hastane yatak sayısındaki azalışı hatırlatan doktor, “Zaten tam kapasite çalışıyoruz. Tamamen stres altında olduğumuz ve sistemde herhangi bir esnemenin olmadığı bir zamanda üste bir de koronavirüs geldi” diye konuştu.

İtalya’nın kuzeyindeki Lodi’de Sınır Tanımayan Doktorlar ekibinin başı Dr. Chiara Lepora ise salgının gelişmiş ülkelerde bazı kritik sorunları açığa çıkardığını söyledi.

Lepora, “Salgınla mücadele hastanelerde verilemez. Hastaneler yalnızca bu salgınların sonuçlarıyla baş edebilir” dedi.

Zengin ülkeler Ebola’yla savaşan Batı Afrika’ya döndü

İtalya’da salgının merkezi Bergamo’dan doktorlar da yazdıkları bir makalede koronavirüs için “Zenginlerin Ebolası” tabirini kullandı.

2014’te Batı Afrika hastanelerini yıkıp geçen Ebola salgınında görüldüğü gibi Kovid-19’un Batı’daki sağlık sistemlerinin sınırını aşmasına yol açabileceği uyarısında bulunan doktorlar, “Batılı sağlık sistemleri hasta merkezli bakım üzerine inşa edilmiştir ancak bir salgın halinde bu yaklaşımı toplum merkezli bakıma çevirmeniz gerekir” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan bazı salgın uzmanları, Avrupa ülkelerinin yeni koronavirüsü durdurma kabiliyetlerini yanlış hesapladığını vurguladı.

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nden (IRC) Dr. Stacey Mearns, “Bu yeni bir hastalık ve yayılma hızı herkesi şaşırttı” dedi.

Mearns ayrıca, Avrupa’da şu an yaşanan çaresizlik tablosunun -doktorların ve hemşirelerin koruyucu giysiler için yalvarması ve cenazeleri koymak için buz pistlerinin geçici morg yapılması gibi- yalnızca iki hafta öncesine kadar hayal bile edilmediğini söyledi.

Mearns, “Ebola sırasında Batı Afrika’daki hastanelerin ve toplulukların bu gibi durumlarda ne kadar zorlandığını gördük. Bunu kaynak zengini ülkelerde görmek çok çarpıcı” diye ekledi.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU