Stoltenberg: Sağlık krizinin güvenlik krizine dönüşmesini engellememiz gerekiyor

Genel Sekreter Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılacağı toplantının sanal ortamda yapılacağını açıkladı

Fotoğraf: AP

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı hakkında basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, ana gündem maddesinin Kovid-19'la mücadele bağlamında daha fazla koordinasyon sağlanması ve askeri yapıların desteğinin artırılması olacağını söyledi.

Stoltenberg, salgın gündemiyle üye ülkelerin dışişleri bakanlarının bir araya geleceği toplantının, yarın güvenli bir hat üzerinden sanal ortamda gerçekleşeceğini ifade etti.

Stoltenberg, "Bu krizi birlikte yaşıyoruz, bu nedenle birlikte vereceğimiz cevap çok daha etkili olacaktır." diye konuştu. 

"Sağlık krizi güvenlik krizine dönüşmemeli"

NATO'nun 1 milyar insana güvenlik sağlamakla yükümlü olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Sağlık krizinin güvenlik krizine dönüşmesini engellememiz gerekiyor." dedi. 

Stoltenberg, bu nedenle dışişleri bakanlarının video konferans toplantısında aynı zamanda uluslararası terörizmi ele alacağını belirterek, bu çerçevede Irak'taki eğitim misyonunun genişletilmesini beklediğini ifade etti. 

Dışişleri bakanlarının aynı zamanda NATO'nun Orta Doğu'da daha fazla nasıl bir rol üstlenebileceğini görüşeceğini bildiren Stoltenberg, Afganistan'ın da gündemde olacağını aktardı.

Afganistan'daki asker sayısı azaltılacak

NATO'nun yaz aylarına kadar Afganistan'daki asker sayısını 12 bine düşüreceğini vurgulayan Stoltenberg, "Afganistan'da tüm adımlar koşullara bağlı olarak atılacak." mesajını verdi.

Stoltenberg, dün ittifakın siyasi rolünü ele alacak bir uzman grubu açıkladığını anımsatarak, dışişleri bakanlarının NATO'nun siyasi boyutunu da ele alacağının altını çizdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Türk ordusunun İtalya ve İspanya'ya sağlık yardımı yapması dayanışmasının bir göstergesi”

Bugün Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) İtalya ve İspanya'ya sağlık malzemesi göndermesinin ittifak dayanışmasının açık bir göstergesi olduğunu birkaç kez vurgulayan Stoltenberg, müttefiklerin birbirini desteklemeye devam ettiğini, Kovid-19'la mücadele bağlamında daha fazla ve hızlı şekilde ne yapılabileceğinin ele alınacağını dile getirdi. 

Stoltenberg, Kovid-19'la mücadele kapsamında NATO'nun daha ziyade koordinasyon rolü üstlendiğine dikkati çekti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU